Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева (вляво)
Снимка: uni-sofia.bg

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки". Той е насочен към прилагане в практиката на разработените от екипа, с който работи докторантката, неорганични инертни пигменти със забележителни топлоизолационни свойства.

Новите материали с купралитова структура са моно или биметални кислород-съдържащи съединения, които могат да се вграждат в бои или мазилки. При дотиране със само 1% пигмент е отчетено понижение на топлопроводимостта на мазилки с 40 до 60%, разясни в предаването "Следобед за любопитните". Това предполага и по-малко разходи за всяко семейство.

Разработката е от две години и половина, като към момента екипът на Елжана Енчева може да предложи много малки количества от материала, тъй като за сега ги прилагат върху малка площ. Тепърва тестването ще продължи върху по-големи площи, но за това трябват и средства, уточни Енчева. Всичко около нас е химия, това което ядем, пием, с което се обличаме, и още като бакалавър, самата аз, се убедих, че в бъдеще ще се занимавам с неорганична химия, сподели още докторантката.

Енчева работи и с екип на БАН, от Института по физикохимия, което и дава възможност да работи с апарат за ренгенова-прахова дифракция, което дава възможност на изследователите да разберат дали са получили кристалното вещество, което се опитват да създадат. Това дава възможност и за бъдещи нови тестове, уточни Елжана Енчева. Това ще подпомогне развитието на археологията, реставрацията, тестването на различни материали, дори и във фармацията.

Подробности от звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30

8500 ученици участваха в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Новият Spelling Bee национален шампион е Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов", гр. Русе! Негов достоен подгласник е Сава Троански от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик! Антон победи като спелува правилно думата 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 от списъка с непознати думи. Тази година над 8500 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на много..

публикувано на 20.04.24 в 19:05