Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на прехода и визуалните изкуства

7
Снимка: culturecenter-su.org

От септември 2023 всеки месец в Театралната зала на Софийския университет се провежда лекция от поредицата "Културата на прехода". Време е, смятат организаторите, изминалите повече от три десетилетия да се погледнат от дистанция. Да се анализират не само обществено-политическите събития от периода, но и сложното им отражение в културата и изкуствата.

Раждането на новата държавно-политическа система (доц. д-р Михаил Груев), траекториите на медиите (доц. д-р Орлин Спасов), литературата (доц. д-р Ани Бурова), новата българска драма (проф. д.н. Камелия Николова), игралното кино (проф. д-р Ингеборг Братоева-Даракчиева) и визуалните изкуства (д-р Мария Василева) – бяха темите на лекциите досега. Предстоят още две – на д-р Анета Василева и на проф. Александър Кьосев.

Важно е да отбележа, че лекциите и дискусиите се записват и могат да се проследят онлайн.

За програмата "Културата на прехода", с акцент върху визуалните изкуства – говорихме с Александър Кьосев и Красимир Терзиев.

Снимки: culturecenter-su.org
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56