Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски гимназисти се отличиха по време на европейски форум

Европа. Франция. Страсбург. Огромната пленарна зала на Европейския парламент – мястото, където думите се превръщат във вълни от промени, а идеите са пътищата към един различен свят на политически реформи и културни преобразования. В този свят едни български ученици блеснаха сред връстниците си на европейската сцена.

"Нашият ден" запознава своите слушатели с учениците от Езикова гимназия "Иван Вазов", град Пловдив – представители на една нова епоха. Те впечатлиха не само заместник-председателя на Европейския парламент Мартин Хойсик, но и свои връстници от цяла Европа с изключителната си ангажираност и познания по чужди езици. По време на заседание на програмата "Евроскола" ученическата делегация от Пловдив не просто присъстваше на този форум, тя го оформяше с всяка изречена дума.

През 1990 година, се ражда програмата "Евроскола", която предлага на хиляди ученици от средните училища възможността да загърбят теорията и да се потопят в практическата работа на Европейския парламент. Програмата в Страсбург обединява ученици над 14-годишна възраст от 27-те държави членки на Европейския съюз, както и от страни кандидатки и Великобритания. В този динамичен форум учениците се впускат в ролята на членове на Европейския парламент, където дават своите мнения, преговарят, изменят и гласуват относно важни европейски въпроси. Извън стените на класните стаи учениците имат възможност да се запознаят със сложната мрежа от европейски институции, да обсъдят идеите на демокрацията и основните права, както и да изразят своите виждания по въпроси, които засягат бъдещето на Европейския съюз.

Гимназистите от "Евроклуба", водени от своите учители Анелия Митева и Ивилина Генова, месеци преди заседанието бяха приготвили множество материали. В пленарната зала те се срещнаха със заместник-председателя на Европейския парламент Мартин Хойсик, на когото имаха възможността директно да задават остри въпроси.

Идеята на българските гимназисти относно бъдещето на Европа във връзка с климатичните промени бе гласувана и отличена на първо място като най-важна, за да бъде представена пред заместник-председателя на парламента. Европейските ценности, равенството между половете и предстоящите европейски избори също станаха акцент в обсъждането на учениците. 

Първите впечатления на пловдивските гимназисти в репортаж от мястото на събитието – чуйте в звуковия файл: 

Снимки – Божидар Александров, БНР

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни . Тази изложба поставя в..

обновено на 30.05.24 в 11:59
Паметник на Емилиян Станев

Спомен за Емилиян Станев (видео)

обновено на 30.05.24 в 11:01

XIV Научна конференция по онкология: Форум за иновации и обмен на опит

От 14 до 16 юни, в хотел Рила, курортен комплекс Боровец, ще се проведе XIV Научна конференция по онкология. Събитието, следвайки дългогодишната успешна традиция, отново ще събере специалисти от областта на онкологията, за да споделят ценния си опит и да обсъждат нововъведения и постижения в онкологичните изследвания и грижата за пациентите...

обновено на 30.05.24 в 10:26

Тържественото поклонение пред тленните останки на цар Фердинанд

Вчера (29 май) в двореца "Врана" политици, духовници, общественици и граждани се поклониха пред тленните останки на цар Фердинанд по време на тържествена траурна процесия.  Връщането им в България е осъществено по искане на Симеон Сакскобургготски и с разрешение на Министерския съвет. "Днес е един исторически ден за България. Това е нещо,..

публикувано на 30.05.24 в 10:19

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25