Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато изкуството шепне

В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и неговите проблеми, а на вътрешно действие и преживяване.

Дритон Селмани, Любовни писма, 2018
Този специфичен поглед се явява артистичен "шепот" – с потенциала да сплотява емоционално и да ангажира в каузи може би по-ефективно, отколкото самото представяне на проблемите с призива към възможни решения.

За поетичното политическо изкуство е разговорът с Галина Димитрова-Димова, Боряна Венциславова и Правдолюб Иванов.


Снимки: Диана Попова, Правдолюб Иванов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пред иконостаса на Щастливеца" – нов роман на Бойко Беленски

Бойко Беленски е доктор по история, задълбочен изследовател и писател с богат език. Автор на над 30 книги и утвърден в жанра романизирани биографии. Сред тях: са "Цар Калоян", "Съзидателят кан Омуртаг", "Възмездието на Телериг", "Прозренията на Раковски", "Да каже нявга народът", "Любовта на патриарха" и "Свалете знамената с почит". Този път Бойко..

публикувано на 20.06.24 в 18:30
Проф. Златимир Коларов

Проф. Златимир Коларов празнува 70 години с благотворителна кампания

Проф. Златимир Коларов, който е председател на Съюза на писателите-лекари "Димитър Димов" в България има богата биография на уважаван лекар ревматолог. Автор е на 35 книги - 23 художествени, 4 драматургични, 2 публицистични, един сборник с литературна критика и с предговори на книги, 4 научнопопулярни издания, една монография и 20 сценария за филми,..

обновено на 20.06.24 в 17:04

Списание "Пламък" на 100 години

Тази година литературното списание "Пламък", създадено от големия български поет Гео Милев, навърши 100 години. Съюзът на българските писатели и редколегията на списание "Пламък" организират честване  на вековния юбилей на 20 юни от 17.30 часа в залата на Американския център на Столична библиотека на площад "Славейков". Tворческата история на..

публикувано на 20.06.24 в 16:50

Фондация "Елизабет Костова" – мост през океана на езиците

Литературната фондация "Елизабет Костова" е мост през океана на езиците, чрез който българската литература се среща с англоезични издателства и автори. В студиото на "Нашият ден" гостуват Милена Делева , президент на Борда на фондация "Елизабет Костова", и Румен Павлов , преводач и поет, за да разкажат за току-що приключилата Международна..

публикувано на 20.06.24 в 09:50

"Племе"-то, в което се чуваме не с предразсъдъците, а със сърцата си

Част от 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" е постановката на Театър "Българска армия" "Племе". Автор на пиесата е Нина Рейн, а режисьор е Зафир Раджаб. През персонажите на Георги Кадурин, Стефка Янорова, Симеон Дамянов, Ясен Атанасов, Ели Колева и Луизабел Николова зрителите си припомнят какво е всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 08:35