Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната седмица на парите: Финансовата грамотност у нас

Снимка: Pixabay

Технологиите ни дават много шансове, но изискват повече усилия от гледна точка на нашата сигурност. Хората, които не са подготвени за предизвикателствата на дигиталния свят, се превръщат в потенциални жертви на финансови измами и неадекватни лични решения. В Световната седмица на парите темата за финансовата грамотност е на фокус. Според анализ, свързан с финансовата грамотност у нас, страната ни е малко над средното равнище, характерно за региона, който обхваща Румъния, Северна Македония, Хърватска, Черна гора, Молдова и Грузия. Сравнена със страните членки на ЕС, България е под средното ниво на финансова грамотност.

По повод ежегодната глобална кампания за повишаване на финансовата грамотност сред младите хора в "Нашият ден" гостува Ирина Илиева, изп. директор на "Джуниър Ачийвмънт" – организация, която работи в сферата на иконимическото образование и надгражда знанията, уменията и поведението, нобходими при взимането на осъзнати финансови решения. Международната мрежа за финансово образование към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подкрепя и поддържа инициативата през годините. По думите на Илиева "Джиуниър Ачийвмънт" цели да предоставя базови познания, свързани с управлението на личния и семеен бюджет. "Да правим разликата между нужди и желания" – е водещ принцип, според експерта.

Координирани усилия в тази насока има на държавно ниво. Съществува Национална стратегия за финансова грамотност и план за действие, който изтича в края на 2024 година. Въпреки това България изостава спрямо развитите икономически страни в Европа и спрямо членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В същото време страната ни има амбиции да стане част от международната организация ОИСР. Ето защо, според Илиева, е наложително да се научим да оптимизираме паричните средства, с които разполагаме, и да разбираме различните финансови инструменти, които се предлагат на пазара. Умението за критична преценка е особено важно в днешно време, когато масово се предлагат бързи рецепти за забогатяване.

Финансовата грамотност все още е тема табу в нашата народопсихология, смята Илиева, която призовава родителите да говорят с децата си за парите и тяхната стойност. Това предлага и програмата на организацията, насочена към най-малките ученици –  познания за основните икономически понятия, разбиране на семейния бюджет и обществените роли чрез игрови метод. 

"Организацията "Джуниър ачийвмънтс" е домакин на Световната седмица на парите. Освен че предоставя материали на всеки, който желае да организира инициатива, свързана с базовите финансови умения, екипът на Илиева заедно с партньори организира образователни събития. Гостът споделя за едно от тези събития, проведено в УНСС със студенти. Събитието разкрива как младите хора получават информация и употребяват различни финансови продукти като онлайн банкиране, плащане през телефона, онлайн пазаруване и дори търгуване с криптовалути. "Това, което ни направи впечатление, че най-голям процент от студентите получават информация от социалните мрежи", казва Илиева, според която това крие рискове. Експертът допълва, че много малко хора са запознати с това как могат да се проверят лицензираните финансови консултанти у нас, за да си дадат сметка за мотивацията на различните хора и институции, които промотират подобни услуги онлайн. 

"Едно от големите усилия на националната работна група към Министерство на финансите с участие на МОН, е свързано с разработването на единна финансова платформа, която ще има за цел да обедини всичко, създадено като ресурс от образователни организации като нашата и от различни финансови институции. Целта е да се информира всяка част от българското население какви са базовите неща, за които трябва да се внимава при взимането на кредит, кои са лицензираните консултанти и институции", заявява Илиева. Тя вярва, че това е обществено значима тема, за която повече трябва да се говори. Именно това е и идеята на Седмицата на парите, която се организира в над 100 държави.  

Книгата "Лични финанси. Третата революция", написана от професор д-р Даниела Бобева и професор д-р Красимир Маринов, е публикувана от "Джуниър Ачийвмънт". Според Илиева тя може да подобри финансовата грамотност на всеки, който желае да се ориентира по-добре в сферата. 

Много финансови услуги са дигитализирани в следствие на пандемията. Българските банки и финансови институции насърчават дигиталния модел на комуникация. Войната в Украйна също променя икономическата обстановка и задава въпроси, свързани с финансовата и дигиталната сигурност. Колкото повече достъп до финансови инструменти имаме, толкова повече нашата сигурност е свързана с разбирането на новите технологии, казва Илиева. Тя насърчава слушателите да обсъждат рисковете заедно със своето обкръжение и да внимават къде предоставят своите лични данни. Семействата и домакинствата трябва да припознаят темата като важна част от развитието на децата, заявява гостът и съобщава за няколко конкурса, организирани в тази връзка.

Конкурс "Моята паричка", насочен към деца от 6- до 12-годишна възраст. Малките участници могат да изпратят рисунка на измислена от тях валута, като ще получат образователна информация за функцията на парите.

Конкурс за видеорепортаж, в който младежи имат шанса да споделят как според тях 100 лв. могат да станат 150 лв. –  предизвикателство, което ще разкрие нова перспектива за това как младите възприемат парите.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20