Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудомировите празници в Казанлък започват

Снимка: Kazanlak.com

"Най-празният ден от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж." – Чудомир

Днес се навършват 133 години от рождението на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. Роден в село Турия, област Стара Загора, Димитър завършва Държавното художествено училище в София, а след това специализира в Париж. Творческия си път Чудомир започва като карикатурист, а наследството, което оставя след себе си, е обичано и ценено до ден-днешен.

Започват Чудомировите празници в град Казанлък, посветени на живота и творчеството на хумориста. Те ще продължат с богата програма до Деня на хумора и шегата – 1 април. Директорът на литературно-художествения музей "Чудомир" Добрина Матова разказва в "Нашият ден" за предстоящите събития – едно от тях е връчването на литературната награда "Чудомир".

Жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят на цели 29 събития в рамките на 8-те празнични дни. По думите на Матова програмата е разнообразна, направена с много любов с общите усилия на Музея и Община Казанлък.

"Чудомир става все по-модерен и по-игран", заявява организаторът и изрежда спектаклите по текстове на хумориста, които ще бъдат част от театралната програма на празника – "Министрите идат" на Драматичен театър "Невена Коканова" в Ямбол, "Провинциални истории", моноспектакълът на Мариус Куркински "Нашенец", "Провинциалисти" на Самодеен театър "Пейо Яворов" в град Сандански и постановката "За чудо и мир" на театър при НБУ. Изброените спектакли, заедно с други постановки, ще се борят за наградата "Комедиен хит на сезона".

Матова съобщава, че предстоят и изкушаващи литературни представяния на заглавията "Светулки зад решетките" (Мира Добрева), "Когато големите станат малки" (Алберт Бенбасат), "Несвършващо време" (Петър Стоянович) и книгата на Георги Тошев, посветена на Татяна Лолова, заедно с филма "Последният спектакъл". Младият автор Боян Боев също ще представи своето нашумяло творчество.

Класически концерти, включващи творби на Брамс и Шуман в изпълнение на световно изявени музиканти, са още един акцент в програмата, споделя Матова.  

Изложбата "Нашенци" ще представи творбите, подбрани от Чудомир за неговата последна изложба. По повод 130-годишнината от рождението на Мара Чорбаджийска е организирана изложба, проследяваща нейния творчески път. Проф. Марин Добрев ще изнесе публична лекция за живота и творчеството на съпругата на Чудомир.

Най-важното събитие в днешната програма е връчването на наградата "Чудомир" за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс у нас, който се провежда вече за 55-и път. Матова съобщава и името на новия лауреат – Калин Василев.

"Една лъжа може да обиколи света, докато истината си връзва обувките" – Чудомир 

"Да пазим паметта на нашите творци, историята, защото народ, който няма история, няма и бъдеще", призовава Добрина Матова и кани слушателите да станат част от Чудомировите празници в Казанлък. 

Повече по те,мата чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25