Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виле Вало от HIM с концерт в София

Снимка: Joy Station

Любов и смърт. Това са двете основни състояния и емоционално наситени увлечения, които вълнуват Виле Вало – магнетичният фронтмен на финландската поп готик група ХИМ (H.I.M.). Самият той предпочита термина love metal – "смесица между нещо тежко и нещо мелодично", като "Интумд" среща Ани Ленъкс" или "Менъуор" свирят "Гарбидж". Стилът лав метъл неизбежно доведе до обвинения, че ХИМ правят музика за малки момиченца.

Негово Адско Величество – както се превежда абревиатурата на ХИМ – Хис Инфърнъл Маджести, вече е в историята. Виле Хермани Вало гордо крачи солово под две букви Ве Ве – и издаде, според очакваното, интригуващ индивидуален албум, наречен "Neon Noir". Според кредитите – композиран, продуциран, записан и представен еднолично от своя създател, който пристига с новата си банда за среща с българките фенове в столичния клуб Joy Station на 6 април, подкрепен от енигматичното лондонско дуо "Зетра". Дискът дебютира под № 1 във финландската класация за албуми и в Топ 5 в чарта на Германия. За някого, който е започнал кариерата си в семейния сексшоп в Хелзинки – какъвто е случаят с Виле, издигането е направо забележително. Надарен по рождение с привлекателна външност (което все пак помага), той е набеден от медиите за секс символ. Не са малко тези, които сравняват сценичното му поведение с това на Джим Морисън или намират връзка с Дейвид Боуи от периода "Зиги Стардъст". Е, може би малко преувеличено, но пък достатъчно насочващо. Той обожава филмите на Дейвид Линч. 

Имах професионалния късмет да обменя десетина-петнайсет изречения с тази безкрайно любопитна персона непосредствено преди първия и последен концерт на ХИМ на родна земя в афиша на фестивала "Арена Музика" през 2002 година. Както вече казах, темите за любовта и смъртта неизменно присъстват във всичките му текстове. Близо е до идеята за вампирите, нали? Бабата на Виле му е разказвала вместо приказки за лека нощ родословното дърво на рода Вало, чиито корени водели до... граф Дракула. Само че Виле е пристрастен не към кръвта, а към друга червена течност – виното. Добра е за гласа, признава той. Пък и е много секси. Но най-важната роля в "Neon Noir" не се пада на неговия неоспорим чар. И не е точно ХИМ на солов глас. Неговото ниво не е нито в дебелите сенки, нито в брилянтните висини, а по-скоро някъде към Средногорието (в смисъл – по средата). И звукът не е абсолютно същият, но малко повече пипнат и натопен в електрониката. Разбира се, не може да се мине без сантиментални, почти клиширани, но все пак страхотни лирики, много и разнообразни мелодии – доста ценно качество, и неповторимия глас на Виле Вало. Вече без някои забежки към Ник Кейв, а със щипка нещо като скандинавски блус.

Парчетата са колкото мрачни, толкова и красиви, изсвирени в онзи същия "дарк-лав метъл" стил. Но не за пищящи тийнейджърки, а за хора, преминали от горе до долу и обратно по цялата скала на любовта. Най-важното й проявление – тя да е споделена, предстои групово в събота вечер. Химерично. Готик. Гот-ино.   

Чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерти, спектакли, филми и детска програма на Sofia Summer Fest

За пета поредна година Sofia Summer Fest отваря вратите си в Южния парк II, за да посрещне всички почитатели на културните събития под открито небе в лятната столица. Тази година летният културен фестивал на София ще бъде открит с голям концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли, а в следващите 30 дни жителите и гостите на града ще могат да се..

публикувано на 16.07.24 в 10:00
Аспарух Лешников

127 години от рождението на Аспарух Лешников - Ари

" Пях 40 години. Знам, че не съм живял напразно. Всеки човек трябва да обича работата си. Да пееш е прекрасно и затова аз обичах моята работа. За мен беше чест, нали? Защото оставих нещо на хората, без значение дали са германци, англичани, българи, французи, американци или други." Аспарух Лешников, 1975 г. Днес къща-музей "Кирково..

публикувано на 16.07.24 в 09:11

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката. Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50