Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си солов албум – "Hand. Cannot. Erase".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Желязков, Нели Андреева, Красимир Станев, Евгения Милушева и Рослана Евлогиева, Атанас Вълчев, Даниел Спасов, Стоянка Бонева, Галя Харалампиева, Хор на НФА "Филип Кутев", Групата на Цвятко Благоев, Пламен Димитров, Вокален квартет "Абагар", Тодор Кожухаров, Янка Рупкина, Трио "Орфей", ФА "Пирин" и Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Босна, общ. Ситово, област Силистра.
Разкази за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, делниците и празниците, за поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Пианото на Моцарт. Драматизация на Ангелина Грозева и Наталия Цекова.
• Четене с разбиране: поредицата Уоли – "Голямото търсене на картини". Разговор с редактор и преводач Петя Асенова.
• Четене с разбиране с деца: Разговор с Йоана Трепетанова.
• Как са се появили шапките

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Полет над…" – няма да говорим за птичи гнезда, а за реалните психиатрични проблеми, надвиснали над съвремието. Отбелязахме деня за борба с биполярното афективно разстройство (БАР), но ще върнем темата в разговор с д-р Румяна Динолова. Други акценти: неврози и стрес, насилието и агресията, децата, мрежите, подражанието… Какво показват изследванията върху личностната и обществената шизофрения?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: Най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато – "Бисерна", всяка година привлича хиляди хора. Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра в едната посока, a тази събота отваря недрата си за посетители. Повече за пещерата ни разказва експертът по туризъм на Шуменското плато Светла Колева.
• Обръщаме внимание и на хората в третата възраст с кампанията "Зарадвай баба и дядо за Великден", която досега е достигнала до 27 села и продължава да събужда съпричастност у хората.
• Пенсионерите са на фокус в дейността на проекта за достъп до изкуство на възрастни хора "Аз съм тук". С един от неговите участници и преподаватели -  хореографа и инструктор по танци София Георгиева говорим за танца като здраве.
• Младата майка: каним най-малките на състезание по спелуване на английски език за деца, организирано от Spelling Bee, което в световен мащаб се провежда от 99 години, а в България от 2011 година. Разговор с Валя Завялова – учител, организатор и ментор на събитието.
• Продължаваме с родителската тематика, но този път през изразните средства на театъра и каним потопените в родителството и техните деца на премиерата на постановката "Ах, тези родители". Гост: драматурга Георги Иванов.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват семейство архитекти. Те са арх. Гергана Тилева и арх. Георги Рафаилов, чието архитектурно студио преди броени дни спечели Първа награда в категория "Елементи на градската среда" в конкурса на Archinova. Компания ще ни прави и тяхната малка и пееща дъщеря Елена.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува пианистката Надежда Цанова (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за Томас Ман и любовта към него, намерила израз в книгата на Колъм Тойбин "Вълшебника". За опита да се даде литературна, силно художествена форма на един силно литературен интерес, а именно - що за обстоятелства и що за чувствителност пораждат проза от ранга на произведенията на Томас Ман. С участието на Елка Виденова и Емануил Видински.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Кънтри класика от 50-те и 60-те години. Хитове на Патси Клайн, Джони Кеш, Бил Андерсън, Джак Грийн, Роджър Милър, Бренда Лий, Тенеси Ърни Форд, Клод Кинг, Дейв Дъдли, Лефти Фризел, The Browns, Дон Гибсън, Джим Рийвс, Хенк Локлин, Боби Бер, Джордж Хамилтън и Еди Арнолд.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Изкуство в ежедневието
Гостуват две млади момичета, които имат собствен бизнес в изработката на приложните изкуства – Александра Бошнакова и Илка Рашкова. Александра се занимава с бродерия на дрехи, а Илка изработва съдове от глина. С тях обсъждаме техният път, от каква значимост е да придаваш цвят и смисъл в ежедневието на хората и мисия ли е това. Фокус е и темата за трудностите и позитивите на това да имаш собствения бизнес свързан с изкуство.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Voices Are Rising" – една от най-обичаните и опитни украински рок групи "Океан Ельзи", на нов глас. Момчетата на Святослав Вакарчук вече са артисти на Warner Music Central Europe, обявиха поредица от солови благотворителни концерти за тяхния Help For Ukraine Tour, а занапред ще пеят и на английски. "Да споделим нашата музика със света на език, който всеки може да разбере".
• ЧРД, Янош Броди. Знаменитият сингър-сонграйтър, китарист, певец и сценарист, горд носител на престижните унгарски отличия "Ференц Лист" и "Кошут прайз" на 78. Пътят му през групите "Илеш", "Фонограм" и авторството на десетки песни за Жужа Конц и многобройни теми за театрални постановки и седмото изкуство, до кулминацията в рок шедьоврите (спектакъла и филма) "Крал Ищван".
• Украинското трио Stoned Jesus отново ще гостува в София. Една от най-популярните формации на съвременната стоунър и прогресив рок сцена щe започне своето източноевропейско турне от столичния клуб Mixtape 5 на 11 април. Какво да очакваме от хората на Игор Сидоренко и всичко за новия им албум  "Father Light".
• Атмосферичен метъл от Сибир: последните подвизи на "Грима" и "Ултар".  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В своя епизод 539 "Трамвай по желание" отново спира на територията на големия съвременен български писател Владимир Зарев.
Повод този път е документалният филм "Ваятелят на светове", посветен на твореца Зарев и осъществен с подкрепата на НФЦ. Сценарист на кинопортрета е доскорошният ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. Режисурата е дело на Владимир Борисов, докторант по кинознание и киноизкуство. Със свои спомени и впечатления за изтъкнатия белетрист в лентата участват фигури като Греди Асса, Михаил Неделчев, Емил Андреев, Румяна Таслакова, Юрий Дачев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Наследството" от Доротея Николова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Ботанически маршрути или колко вида диви орхидеи можем да открием в района на Източните Родопи.
• Светът разказва истории: Повече за Колумбия – но Колумбия извън новините и извън клишетата.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакъл на "Бал с маски" от Джузепе Верди от 8 ноември 2023 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера, дирижирани от Карло Рици. В ролите: Анджела Мийд, Чарлз Кастроново, Лив Редпат, Олеся Петрова, Куин Келси и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10