Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 9 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Спасени думи: Ивайло Иванов
автор: Рада Александрова
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова
Концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Перу и Боливия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Бананът" от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият лорд Фаунтлерой" от Франсис Ходжсън Бърнет – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещи: Таня Любенова, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: Как чрез развитие на умения за разрешаването на съвременните социалнозначими проблеми могат да се привлекат повече млади хора към доброволчество? Разговор с Мария Тонкина за инициативата "Дай 5!"
• "Език свещен на моите деди…" – да подкрепим изучаването на българския език в неделните училища зад граница" – Как Националният дарителски фонд "13 века България" ще подкрепи неделните училища на българските общности в чужбина? Разговор с Десислава Петкова, експерт проекти.
• "Гората е живот и обща отговорност!" – Как чрез детско творчество се мотивира ангажираността на децата към природата? Разговор с Оля Генова, представител на Природен парк "Врачански Балкан".
• Официално откриване на Археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" – разговор с Галина Стоянова, кмет на Казанлък.
• Разговорът: Как центърът за подводна археология в Созопол може да стане средище за подводно и световно наследство на ЮНЕСКО? Разговор с д-р Найден Прахов, директор на Център за подводна археология, Созопол.
• Евранет плюс
• Време за наука
- Свързваме 12 април с повратни моменти в историята на изследването на Космоса: през 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, летял в Космоса, а 20 години по-късно през 1981 НАСА неслучайно избира датата 12 април за изстрелването на първата си совалка "Колумбия". През 2001 група ентусиасти отбелязват 40-ата годишнина от изстрелването на "Восток" с "Нощта на Юри". Събитието бързо печели почитатели и се превръща в нещо като глобално космическо парти. У нас Рацио отбелязват събитието и по този повод сме поканили Саймън Дженърот "Аксиом спейс", които изпращат частни екипажи до Международната космическа станция.
- Разговор с Михайло Николич за набиращата скорост култура на мейкърството.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Филмотечно" – разговор за подкаста на Българската национална филмотека с филмовите експерти Галя Жекова и Боян Ценев.
• "Идеи, които обединяват един фрагментиран свят" – разговор за едноименната изложба на пакистанския художник Раджа Чангез Султан и за проекта МОСТ с Деница Гергова, арт директор на галерия Виваком Арт Хол Оборище 5.
• "Опера в киното" – разговор за прожекции на оперни спектакли в киносалоните с Десислава Дойкова, представител на домакините на събитието.
• "Йога, любов и други митове" – разговор с автора на романа Виктория Пенкова.
• "Поглед към Другия" – разговор за подборката на филми срещу стереотипите с Ралица Асенова от организаторите на фестивала.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на италианския ренесансов композитор Карло Джезуалдо, принц на Веноза и граф на Конца (1566-1613). Записи на мадригали, мотети и респонзории в изпълнение ансамблите Консорт за музика, Лез Ар Флорисан и Европейски вокален ансамбъл Капела Роял.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Имената на българите от Южна Бесарабия в исторически план и някои проблеми при изписването им в българските лични документи – д-р Татяна Брага.
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването – Тракийски географски имена – проф. Иван Дуриданов.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Росен Богомилов – един от новоизбраните директори на училища за амбициите и границите на възможностите да направи училището по-добро за децата и за личния му път от ромския квартал в провинциалния град до днешните отговорности.  

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Поредицата "Млади и жизнени с антиейджинг"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Музиката като любимо място – разговор за музиката, която изгражда идентичността на града, с певеца и актьор Кристиян Макаров и музиканта Юлиан Славчев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Спомен за незабравимия Антон Диков
В две поредни издания предаването отдава почит към личността и делото на един от най-ярките български музиканти от втората половина на отминалото столетие. Това е изпълнителят, педагогът, активно концертиращ артист и не на последно място човек с ясна и принципна гражданска позиция и музикален общественик – пианистът Антон Диков. Възпитал поколения български интерпретатори, много от тях понастоящем също активно концертиращи артисти и педагози по света, днес Антон Диков щеше да бъде на 85 години, но трагичната му гибел през 2004 г., когато е на 66 години, прекъсва жизнения му път във време, когато той продължаваше да гради творчески проекти и да работи за тяхното осъществяване. Антон Диков ни завеща изключително голямо звукозаписно наследство, съхранявано както в националното ни радио, така и в личния архив на неговата дъщеря и основен изследовател и пропагандатор на изпълнителското му изкуство проф. д-р Елена Дикова. Заедно със своя брат и също музикант Венцислав Диков, тя ще бъде наш основен събеседник и пътеводител в музикалния свят на проф. Диков в първото издание, в което звучи и неговия глас, съхраняван в Златния ни радиофонд, а във второто към тяхната компания ще се присъединят, макар и по телефона, трима от възпитаниците на Антон Диков, днес успешно реализирани професионални музиканти в Европа и Америка: Асен Бояджиев, Евгения Радославова и Екатерина Тангърова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Във вълшебния свят на косплея
Подготвили сме едно невероятно пътешествие във вълшебния свят на косплея. Нашите гости този път са трима изключителни таланти от българската косплей сцена: Полина Николаева (Narisagi Cosplay), която със своите ръце и невероятно внимание към детайла създава незабравими костюми; Георги Чавдаров (Yorgus), фотограф, чийто обектив улавя драматизма и красотата на косплей културата, и Анита Нинова (Shinonna), косплей артист и геймър, известна с уникалните си интерпретации на любими герои от игри и филми.
Разговорът ни ще ни отведе през процеса на създаване на костюми, предизвикателствата на косплея, както и мястото на фотографията в това изкуство.  Не пропускайте епизода, за да научите тайните на успешния косплей, както и да чуете историите зад някои от най-запомнящите се костюми на нашите гости.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Какво е "Cinematic jazz"? Според източниците, свързани с поджанровете на джаз музиката, това е термин, описващ качества като подсилена атмосферичност, задълбочена емоционалност и събитийност в съвкупността от джаз произведения, към които той се отнася. Непосредствено след това твърдение възниква въпроса - тези характеристики, заедно с неговата звукова разпознаваемост не го ли превръщат в още един поджанр на джаза и следователно защо не бива възприеман като такъв? Това ще бъде основния въпрос в предаването "Животът в джаз", на който ще дам няколко възможни отговора, а джаз изпълнителите, които ще подкрепят разсъжденията ми с музика ще бъдат Lo Greco Bros, The Offline, Acusmatic Group, Ивана Пармасо и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32