Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет над…

Д-р Румяна Динолова
Снимка: Кирил Чобанов

Не акцентирахме разговора върху птичи гнезда и подобни аналогии с книги и филми, а поговорихме със събеседниците си за реалните психиатрични проблеми, надвиснали над съвремието. Отбелязахме деня в подкрепа на болните от биполярно афективно разстройство (БАР) и коментирахме проблемите им в разговор с д-р Румяна Динолова и д-р Папазов.

С опитните психиатри поставихме на вниманието на аудиторията и други проблеми: неврози и стрес, насилието и агресията, децата, мрежите, подражанието… Какво показват изследванията върху личностната и обществената шизофрения и дали войната е форма на лудост? – зададохме риторично въпроса в поредното издание "За здравето". Отговорът на експертите и на публиката прозвуча доста стряскащо, защото всички съвременници убедено вярвахме, че войната е отживелица и никога няма да я преживеем отново.

Тревога от друг мащаб крие появата на уж оставени в миналото болести: коклюш, денга, туберкулоза. Инфекционистите алармират за опасността от тези заболявания и за начина, по който може да се предпазим. Най-верният път към здравето са ваксините, но за жалост в България има твърде силни антиваксерски нагласи.

В разговора участие взе и редакторът на предаването Кирил Чобанов, който детайлно постави въпросите за честотата на страдащите от БАР, както и наследствените фактори за това психично разстройство.


В съботното "здравно" студио на програма "Христо Ботев" се включи и проф. Ива Петкова – водещ специалист по очни болести, удостоена преди дни със званието "Знакова личност на квартал "Младост". Именно тя ще бъде наш гост в следващото издание "За здравето" на 13 юни 2024 г.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32