Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за подводна археология в Созопол претендира за регионален статут

Снимка: Център за подводна археология Созопол

За потъналите праисторически селища, антични градове и кораби, за ценните богатства в Черно море, за подводната археология, популяризирането и опазването на световното подводно културно наследство в Черноморския регион – разговор в "Нашият ден" с д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който може скоро да се превърне в средище за подводно културно наследство на ЮНЕСКО.

За възможността дейността на Центъра за подводна археология в Созопол да бъде утвърдена, развита и разширена до категория II, съгласно класификацията на ЮНЕСКО, д-р Прахов казва: "Ако това се случи, ще бъде признание за всички усилия, които е постигнал Центърът за подводна археология от създаването му до ден-днешен – усилия на плеяда от подводни археолози и общественици. Такива центрове под егидата на ЮНЕСКО има малко. Центърът ще отговаря за подводното културно наследство на Черноморския регион, всички черноморски страни, различни проекти и политики за опазване на това наследство."

Българският център е подал кандидатура за придобиване на международен статут на регионален център. В период от една година ЮНЕСКО ще направи проучване дали България е способна да обезпечи такъв център, за да изпълнява той своята регионална отговорност, пояснява д-р Прахов. Един от основните критерии институтът да бъде одобрен е да има утвърден и сериозен опит в опазването и проучването на подводното културно наследство. Центърът за подводна археология в Созопол притежава такъв опит, той е разпознаваем в сферата на световната подводна археология, заявява неговият директор. Българският център е сред първите създадени в света (1978). Оттогава насам той е реализирал редица проекти, свързани от проучване, опазване и популяризиране на подводното културно наследство. Взел е активно участие и в най-голямата морска експедиция в историята на световната подводна археология (2015-2018).

"Община Бургас прояви изключително ангажирано отношение към това предложение и желание на България да създаде такъв център и предложи да съдейства в предоставяне на инфраструктура, сграда, лаборатория. Освен това един важен проект на Министерство на културата е създаването на Център за изкуство и култура на о. Св. Кирик, където се намира някогашното Рибарско училище. На острова са намерени множество археологически обекти още от основаването на Аполония Понтика – там е бил храмовият център на античния град", казва д-р Прахов и допълва, че със спешни реставрационни мерки сградата на Рибарското училище на острова наистина може да бъде съживена.

"Един лъч светлина е, че тази година в бюджета са заложени средства за създаването на концепция за цялостното развитие на този център. Върху този проект ще стъпят всички проекти за консервация на сградите и реализирането на експозиции. Важно е Министерство на културата и правителството да направят всичко възможно, за да бъдат оползотворени тези средства и да бъде реализиран този проект", заявява гостът.

Д-р Прахов съобщава, че скоро ще бъдат започнати археологически проучвания в Созополския залив, богат на артефакти от Античността до ден-днешен. Културният пласт ще бъде с около 5 метра дълбочина – сериозно техническо и теренно предизвикателство, което е рядко срещано в световната подводна археология, по думите на госта. Ще бъдат изследвани и две праисторически селища – от Бронзова епоха и от Каменно-медната епоха – в които има запазени множество артефакти и конструкции. Планирано е недеструктивно проучване на Северното Черноморие, което все още представлява "бяло петно" на българската археологическа карта, но крие огромен потенциал, казва д-р Прахов.

Тепърва ще бъдат правени много археологически открития в Черно море, което е изпълнено с добре запазени образци от древността до днес. Покачването на морското ниво след последния ледников период и високият интензитет на седиментация, която покрива и опазва обектите, превръщат Черно море в съкровищница за световната подводна археология, обяснява д-р Прахов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни . Тази изложба поставя в..

обновено на 30.05.24 в 11:59
Паметник на Емилиян Станев

Спомен за Емилиян Станев (видео)

обновено на 30.05.24 в 11:01

XIV Научна конференция по онкология: Форум за иновации и обмен на опит

От 14 до 16 юни, в хотел Рила, курортен комплекс Боровец, ще се проведе XIV Научна конференция по онкология. Събитието, следвайки дългогодишната успешна традиция, отново ще събере специалисти от областта на онкологията, за да споделят ценния си опит и да обсъждат нововъведения и постижения в онкологичните изследвания и грижата за пациентите...

обновено на 30.05.24 в 10:26

Тържественото поклонение пред тленните останки на цар Фердинанд

Вчера (29 май) в двореца "Врана" политици, духовници, общественици и граждани се поклониха пред тленните останки на цар Фердинанд по време на тържествена траурна процесия.  Връщането на костите в България е осъществено по искане на Симеон Сакскобургготски и с разрешение на Министерския съвет. "Днес е един исторически ден за България. Това е..

публикувано на 30.05.24 в 10:19

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25