Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия

Кадър от постановката "Една задръстена звезда"
Снимка: Third Stage

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe. Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова

Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е театърът. "Този фестивал, който има вече 4-годишна история, се превръща в място за обмен на идеи и запознаване със случващото се по театралните сцени на страните членки на ЕС", споделя Костуркова. 

Фестивалът, който се случва чрез Словенската платформа, базирана в Любляна "Third Stage" ("Третата сцена"), ще започне на 15 април и ще приключи на 21 април. В тазгодишното издание  участват театрални постановки от Словения, Латвия, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Естония, Португалия, Хърватска и България. Езиковата бариера е преодоляна със субтитри на английски език.

Сатиричният театър "Алеко Константинов", който е първият представител на страната ни в досегашната история на фестивала, ще участва с две свои постановки съвременната българска пиеса "Една задръстена звезда" и "В плен на снега" от Питър Куилтър с режисьор Николай Ламбрев. Постановката "Една задръстена звезда", написана от Слав Танев и Боряна Иванова, ще бъде представена в първия ден на фестивала (15 април), а спектакълът "В плен на света" ще бъде достъпен на последната дата (21 април).

"Новината от снощи е, че организаторите на фестивала са оценили високо нашите две постановки и се обърнаха към нас за разрешение двете постановки да бъдат достъпни в рамките на още една седмица след фестивала. А след тази седмица студенти от Театралния институт в Любляна и колегите от Театъра в Любляна, които са домакини, да имат възможността да изгледат нашите постановки. Това е нещо, което ни кара да си мислим, че имаме заслужено признание за търсенията ни в областта на съвременната комедия и сатира, за широките граници, които поставяме в жанровите си търсения и постижения."

Програмата вече е достъпна онлайн и всеки желаещ може да направи своя избор, за да се наслади на фестивала от 15 до 21 април.  

Повече за смисъла и съдържанието на фестивала, както и за българското участие в него – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43

Фрагменти от текстове и знаци в изложбата на Антония Дуенде и Волфганг Ниблих

Изложбата на българо-германската художничка Антония Дуенде и на германския художник Волфганг Ниблих се нарича "Слова – прозорци". Посветена е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Това, което обединява двамата автори е, че вече десетилетия наред те интегрират в..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов , познат на българските читатели с романите „Царицата“ и „Дяволът“. В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите..

публикувано на 27.05.24 в 11:10

Д-р Катерина Гаджева за немската фотография

В предаването тази седмица гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография.  Участие ще вземе и Теодора Златева, с която заедно ще разгърнем страниците на най-новото българско списание за фотография "Обскура". Представяме..

публикувано на 27.05.24 в 09:55