Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и допълнително ги предизвикват да събират на пластмасови бутилки, като най-активните се удостояват с титлата "Герой на рециклирането" и награда Шишеяд.

Шишеядите на "БТ Бъди активен" са повече от 120 и вече се намират в различни градове на страната, разпознаваеми и обичани са от хората и засега няма посегателства върху тях, споделя Румяна Киризиева, член на изключително мотивирания и активен дамски екип на сдружението.


Физическата активност, опазването на природата, гражданската инициативност са областите, в които са насочени усилията на сдружението, което работи от 12 години. Децата и учениците са много важни адресати и партньори, защото "са проводник на промяната, на положителната посока, на различни наши идеи …Щастливи сме, че чрез децата ние успяваме да ангажираме и родителите, а чрез учебните заведения – дори местни общности, които се намират в околностите на учебните заведения, като обратна връзка имаме от учители, че учебно заведение е успяло да ангажира целия квартал…", казва Румяна Киризиева.

През следващия месец предстои още едно събитие, насочено към учебните заведения – "Ден без асансьори", също много позната инициатива, която тази година се провежда за десети път. "Изпращаме допълнително предизвикателство да ангажират и по-възрастните – не само родителите, но и бабите и дядовците, защото и те имат нужда от движение, да ги въвлекат в спортен празник, наречен "Баба, дядо и внуче" и по този начин хем да прекарат време… ние така го наричаме – връзка между поколенията… хем да се раздвижат, защото възрастните често са пренебрегвани, особено в България."


На 26 април сдружението ще е домакин на международна конференция "Спорт за здрава планета", която ще се проведе в дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, "където отново ще покажем силата на спорта и как чрез спорта можем да образоваме, можем да постигаме повече устойчиви практики и целта ни е да обединим спортната общност и да покажем как заедно можем да допринесем за опазването на нашата планета… Събитието е отворено, със свободен достъп, ще има много интересни международни говорители, не само от България и Балканите, но и от Европа, от Европейската комисия…"

Чуйте цялото интервю в звуковия файл:

Снимки: сдружение "БГ Бъди активен"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32
д-р Радослав Александров

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

Нови, още по-ефективни, лекарства срещу рак ще бъдат разработени след фундаментално откритие на 13 учени, двама от които са българи. Нашите молекулярни биолози са част от международен екип от 13 специалисти, които са разкрили нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия – PARP инхибиторите.  Д-р Радослав Александров..

публикувано на 23.05.24 в 17:25

Изчезнала ли е морската рупия в Атанасовско езеро

Една от най-предизвикателните дейности в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота" е възстановяването на морската рупия. Единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро дълго време се смяташе за изчезнало тук. Това е тревисто растение с нежни листа, високо около 15 см. Неслучайно групата на тези растения се нарича морски треви –..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

Д-р Антоанета Грозева: Не е полезно съчетаването на балнеолечението с почивка на море

Д-р Антоанета Грозева е дългогодишен директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие. Успоредно със значителната си клинична работа, тя извършва и научноизследователска дейност в областта на калолечението и рехабилитацията на редица социално значими заболявания.  Д-р Грозева има над 50 труда, които са публикувани у нас и в чужбина...

публикувано на 22.05.24 в 19:45