Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на идеите и хората, които променят света

Проф. Веселин Дафов
Снимка: Венета Гаврилова

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните открития в науките, технологиите и обществения живот те трябва да представят чрез есе или друг словесен жанр, презентация, демонстрация или драматизация в срок до 10 май.

Областите, в които младите изобретатели могат да проявят творческия си дух, са всички науки, включително хуманитарните и обществените, изкуството, спорта, социалните дейности. Най-добрите презентации ще бъдат наградени и представени по време на фестивала в началото на юни.

В рубриката "Всичко за образованието" проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ, представя идеята на университетските учени да протегнат ръка на младите изобретатели и още повече на учителите, които работят с тях.

"Нашите усилия са насочени в посока на това час по-скоро всеки един човек, всяко едно дете, всеки един ученик да чуе, че към него има възрастни, които гледат с очите на човек, който може да изобретява, да прави открития, да измисля неща, да се осмелява да прави и иновации със своя собствен ум, със своите собствени сили, като, разбира се, бъде подпомаган и по този начин ползва това, което и по-възрастните, и да кажем хората около него могат да му съдействат", казва проф. Дафов и допълва:

"Главната наша задача е да запалим един огън в подходящи учители – хора, които да основат такива клубове за творчество и иновации към училища, към общински центрове… въпросът е да се заживее такъв живот – клубен ли ще бъде, академии ли ще бъдат, няма значение как ще се нарекат, но да има по места такива непосредствени деятели – хора, които с любов и с грижа могат да се отнасят към такива идеи и към такива деца. И вече така в по-разгърнат план тези клубове да правят свои училищни кръгове или градски фестивали и така да се каже този национален фестивал да добие по-голяма масовост и по-голяма разгласа…Ние имаме традиция с ТНТМ (клубове за техническо и научно творчество за младежта) в България, по-младите вероятно няма да се сетят… и така да се каже имаме опит такъв – някои от нас личен, други повече, колегите от фондация "Еврика", които са съорганизатори, имат още повече опит в това, но ние искаме да отворим изобщо темата, че няма пречки деца да предлагат иновации…"

Чуйте цялото интервю в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В музея в Чепеларе има скелет на мечка, живяла в Родопите преди 12-13 000 години

"Музеят на родопския карст представя различни артефакти от Родопите. Експозицията насочва към пещерите и скалите, в които се образуват – варовиците, а след това преминава към биоспелеологията, множеството прилепи и един вид като бръмбара-светломразец, известен с това, че при излизане на светлина умира.  В началото е отдел "Геология", който..

публикувано на 22.08.24 в 14:10
Родната къща в Ново село

Думите, които водят към детството

В предаването "За думите" д-р Магдалена Абаджиева, главна асистентка в Института за български език, авторка на поезия и поетична проза, споделя своята любов и отговорност към живите спомени от един останал в миналото свят, към който се връща с помощта на думите от детството си. Какво означава "пищнк", "дулангач", "фараш", "тарпазан", "язлъ",..

публикувано на 22.08.24 в 12:10

Историята като ода

Националните чествания на Шипченската епопея отбелязват годишнини от най-значителните сражения през 1877 г., но и от построяването на паметника с усилията на целия народ. Паметникът е официално открит от Борис III през 1934 г, строен е цели 12 години. За битката на Шипка, както и за паметника, за символиката на върха, останала в народната памет..

публикувано на 21.08.24 в 17:58
Рио де Жанейро

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото..

публикувано на 21.08.24 в 15:45
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10