Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Снимка: БНР

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния.

Главните носителки и пазителки на знанието и своеобразни жрици в домашното светилище са жените баячки. Повече от четири десетилетия журналистът събира техните истории, мъдрост и доказателства за дълбока вяра и отдаденост на добродеянието. Те му доверяват "тайните" си думи и ритуали, с които лекуват многобройни болести и болежки.

Не изричането на "магическите" формули и извършването на ритуалите обаче е това, което носи изцеление, убедил се е авторът, а личният избор на човека на Кого се уповава и от Кого търси подкрепа. Отречени и порицани от официалната църква, недопускани до светите тайнства, жените баячки остават верни на Бог и тъкмо Неговият образ, послания и повели прозират в думите и действията им, твърди Гьошев.

Освен оригиналния и смел прочит на народните лечебни обреди, книгата съдържа безценен документален материал и приказно красиви образци на словесното творчество: "Одила звездица поземи, па се на небо качила и отвисоко милостиво погледнала… И се на злината страшна заканила и милост към нея немала. И она побегнала от Божието дърво подгонена у пусти гори, там да си яде, там да си спи. Амин!"

Чуйте разговора със Серги Гьошев в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32
д-р Радослав Александров

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

Нови, още по-ефективни, лекарства срещу рак ще бъдат разработени след фундаментално откритие на 13 учени, двама от които са българи. Нашите молекулярни биолози са част от международен екип от 13 специалисти, които са разкрили нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия – PARP инхибиторите.  Д-р Радослав Александров..

публикувано на 23.05.24 в 17:25

Изчезнала ли е морската рупия в Атанасовско езеро

Една от най-предизвикателните дейности в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота" е възстановяването на морската рупия. Единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро дълго време се смяташе за изчезнало тук. Това е тревисто растение с нежни листа, високо около 15 см. Неслучайно групата на тези растения се нарича морски треви –..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

Д-р Антоанета Грозева: Не е полезно съчетаването на балнеолечението с почивка на море

Д-р Антоанета Грозева е дългогодишен директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие. Успоредно със значителната си клинична работа, тя извършва и научноизследователска дейност в областта на калолечението и рехабилитацията на редица социално значими заболявания.  Д-р Грозева има над 50 труда, които са публикувани у нас и в чужбина...

публикувано на 22.05.24 в 19:45
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Цар Фердинанд – преместване на тленните останки и следи в историята ни

По повод преместването на тленните останки на цар Фердинанд от църквата "Свети Августин" в гр. Кобург в двореца "Врана" в София, разговаряме за самия монарх, за интерпретациите на ролята му в новата ни история, и за династията изобщо. Участниците – професор Иван Илчев, проф. Искра Баева и Николай Поппетров разглеждат въпросите от различни ъгли,..

публикувано на 22.05.24 в 19:12