Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България".

Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р Станчева е този свързан с храната и производителите на храна в България. Дали сертификатът за био продукция е достатъчен, за да изгради доверие между производители и потребители, какво е чиста храна и как обществото ни се стреми към нея? Какви са възможностите ни днес да създадем хранителни кооперативи и какви са пречките пред това?

Не на последно място в "Пътища към устойчивостта" се говори и за това какво е "хранителна независимост" – въпрос, който сякаш обединява в себе си всички други въпроси, а отговорът му е свързан с отговорността, която носим за себе си и за природата, често пъти неосъзната и неприета отговорност.

Книгата, както всяко етнографско изследване, разглежда вече отминал за селското ни стопанство и за обществото ни период, но интервютата с респонденти и анализите на изследователката отбелязват тенденциите, нагласите и възможностите ни за устойчивост в бъдещето.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32
д-р Радослав Александров

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

Нови, още по-ефективни, лекарства срещу рак ще бъдат разработени след фундаментално откритие на 13 учени, двама от които са българи. Нашите молекулярни биолози са част от международен екип от 13 специалисти, които са разкрили нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия – PARP инхибиторите.  Д-р Радослав Александров..

публикувано на 23.05.24 в 17:25

Изчезнала ли е морската рупия в Атанасовско езеро

Една от най-предизвикателните дейности в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота" е възстановяването на морската рупия. Единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро дълго време се смяташе за изчезнало тук. Това е тревисто растение с нежни листа, високо около 15 см. Неслучайно групата на тези растения се нарича морски треви –..

публикувано на 23.05.24 в 16:45