Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец", който Паулина Мичева представя в "Нашият ден".

Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец и палеонтологът Хуан Луис Арсуага се впускат в научно-популярно пътешетсвие през еволюцията, напомнящо на сократически диалог. Целта на книгата е да проследи различни феномени от човешкото минало, постижения на изкуството, научни принципи и природни явления – всичко това, което ни прави човеци – с много чувство за хумор и стил.

"За мен това е революция в писането за наука", заявява Мичева. Преводът на книгата е дело на Десислава Антова. 

Книгата е построена фрагментарно, като неандерталецът Миляс и хомо сапиенс Арсуага прескачат от праисторията до днес, за да разкрият по един емоционален начин колко близки сме хората до своите предци. Тезата, която Миляс защитава, е, че неандерталците са били по-добрият, наивен, сантиментален вид, който е заслужавал да оцелее.

Процесът на работа по книгата е бил "началото на едно красиво приятелство", разказва Мичева. В Испания вече е издадена още една книга от авторския тандем – "Смъртта, разказана от един хомо сапиенс на един неандерталец".  

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32