Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

| обновено на 23.05.24 в 09:52
Румен Джагаров
Снимка: Личен архив

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място. 

За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден".

Румен сподели, че го е върнала носталгията, както и идеята, че селският живот е възможен в наше време. Той вижда селото като приятно място за млади хора, където може да се живее и да се развива пълноценно. На моменти усеща, че това е един вид протест. Изисква се голяма саможертва, за да живееш на село и в същото време да протестираш срещу демографската криза и обезлюдяването на всички крайгранични села в България. Според него това е смесица от носталгия, мечта и своеобразен тих протест.

Ново село е голямо село и „ако човек се озове в центъра, ще се почувства като в малко градче.“ Румен описва селото като място с читалище, добре павирани улици, часовникова кула и всякакви административни сгради. Къщата му все още е в процес на възстановяване, като концепцията е да се използват максимално много традиционни строителни материали и техники, както и естествени материали. За да е удобна за живот в 21-ви век, той разчита на съвременни материали в по-специфични помещения, като банята.

Румен споделя, че вече се чувства част от селото. Още с първата крачка съседите го поздравили и започнали да гледат на него като на съгражданин, който живее пълноценно в Ново село и се бори за решаването на местни проблеми. Бъдещето той вижда като по-близко до природата, но с всички удобства на съвременната градска среда, чисто административни и обществени услуги.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лимецови полета завинаги

Ивана Геройска живее в София заедно със семейството си, но лимецът, който отглеждат, е в землището на пловдивското Ново село. Както и други производители, семейството избира тази култура поради безспорните ѝ ползи за човешкото здраве. Екипът на производството не е голям, а семейството работи с партньорска мелница, тъй като изискванията за..

публикувано на 18.06.24 в 17:10

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55