Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

| обновено на 17.05.24 в 11:17
Поло Оконе
Снимка: БНР

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование.

Поло Оконе сподели в ефира на "Нашият ден", че неговите най-големи ангажименти в момента са свързани със студиото за документален театър "Vox populi". "В момента играем две постановки в "Топлоцентрала" - "Паяци" и "Медена луна", разказва той. "На 25 юни ще играем "Медена луна" в Зала 1 на "Топлоцентрала", а на 16 юни ще представим "Паяци", отново в Зала 1."

Оконе също така анонсира откриването на сезона на "Контейнер" през юни месец. "Имаме градска среда за независимо изкуство, която се намира в 'Княжеската градина'. Сезонната рамка, която сме замислили, е с еко насоченост," споделя той.

Една от новите инициативи на Оконе е авторският пърформанс - интеракт "Римлянин", който ще бъде представен в края на сезона в "Топлоцентрала" в Зала 2. "Историята е от някой от периодите на Рим - с образи, герои и случки от същите периоди," обяснява той.

Поло Оконе също така е сред организаторите на Фестивала за традиционната везба и плетиво "Магичната красота". "Шевицата е нещо много дълбоко и красиво с голяма научна, образователна и културна стойност. Когато се докоснеш до шевицата, виждаш, че е необятна," казва той.

Оконе подчертава важността на запазването на традициите в културното наследство. "Имахме Фестивал на мартеницата, който представихме по програма Христо Ботев, имахме и една изложба, и хората бяха изключително възхитени от това, което се случва."

На въпрос дали е по-лесно да се реализират проекти на село, Оконе отговаря: "В селото има някаква по-специална енергия от градската. Има и градски галерии, които много ме зареждат. Освен това в градската среда има една суетност и елитарност на поставянето на изкуството. На село хората чакат с нетърпение нещо да се случи."

В края на разговора Поло Оконе покани слушателите на предстоящите събития: "Фестивалът на везбата и традиционното плетиво ще бъде на 15 юни в село Мурено, от 11:00 часа сутринта. Ще бъда куратор на две изложби - на чичо Станко и на Ева Анева от София. В момента подготвяме и проекта "Биоинтерфейс", където ще представя скулптури и пластики."

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56