Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

Снимка: beron.mon.bg

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН, дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН.

Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на знаменития Буквар с различни поучения, известен като Рибния буквар, издаден през 1824 година.

Платформата включва словник с думите от Официалния правописен речник с всички техни форми, правила за правопис и пунктуация, определения за някои по-трудни думи. Полезно допълнение към статиите е представянето на групи от думи според техния формообразувателен тип като в един и същи тип са обединени думи, които се изменят по един и същи начин и имат еднакъв брой форми в книжовния език. Този елемент може да е полезен за обучението по български език във и извън България.

Новост е озвучаването на словника отчасти с реален човешки глас за най-употребяваните думи и с помощта на изкуствен интелект за останалите 85%.

В рубриката "Въпрос на деня" се дават отговори на въпроси, поставяни във времето на службата "Езикови справки".

Платформата ще продължи да се допълва и обогатява, казват авторите ѝ. Предстои да се въведе бутон "Твоят принос" за мнения, бележки и предложения на потребителите.

Проф. Руска Станчева, ръководителка и инициаторка на проекта, и доц. Татяна Александрова, ръководителка но Секцията по съвременен български език на Института за български език, представят платформата в предаването "За думите".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20

В Синята лагуна край Рейкявик няма нищо природно

Синята лагуна или Блауа Лоунид е една от основните забележителности на Исландия. Това е геотермален басейн, недалеч от Рейкявик, който отдавна е спечелил световна слава. Синята лагуна е абсолютно уникална, защото... няма други такива места на нашата планета. Тя се смята за отличителен белег на страната и привлича любопитни туристи от цял свят. Напливът е..

публикувано на 24.07.24 в 09:15

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел.  "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..

публикувано на 23.07.24 в 17:15

Седенето – "новото пушене"

"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето.  Застоялият живот е нещо, към което съвременният..

публикувано на 23.07.24 в 14:05