Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

Снимка: beron.mon.bg

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН, дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН.

Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на знаменития Буквар с различни поучения, известен като Рибния буквар, издаден през 1824 година.

Платформата включва словник с думите от Официалния правописен речник с всички техни форми, правила за правопис и пунктуация, определения за някои по-трудни думи. Полезно допълнение към статиите е представянето на групи от думи според техния формообразувателен тип като в един и същи тип са обединени думи, които се изменят по един и същи начин и имат еднакъв брой форми в книжовния език. Този елемент може да е полезен за обучението по български език във и извън България.

Новост е озвучаването на словника отчасти с реален човешки глас за най-употребяваните думи и с помощта на изкуствен интелект за останалите 85%.

В рубриката "Въпрос на деня" се дават отговори на въпроси, поставяни във времето на службата "Езикови справки".

Платформата ще продължи да се допълва и обогатява, казват авторите ѝ. Предстои да се въведе бутон "Твоят принос" за мнения, бележки и предложения на потребителите.

Проф. Руска Станчева, ръководителка и инициаторка на проекта, и доц. Татяна Александрова, ръководителка но Секцията по съвременен български език на Института за български език, представят платформата в предаването "За думите".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39