Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

Фаеге Ешкевари
Снимка: личен архив

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се случва в страната? Кой е Ебрахим Раиси? Заглъхна ли революцията "Жена - Живот - Свобода"? В "Мрежата" гостува иранската журналистка и активистка Фаеге Ешкевари, която от години живее в България.

Кой е Ебрахим Раиси

Фаеге Ешкевари: Той стъпи в длъжност през 2021 година след фалшифицирани избори, които до голяма степен бяха бойкотирани от народа. Той няма добро образование, не е завършил гимназия, фалшифицирал е религиозният си сан и прави любопитни грешки при четене, докато изнася публични лекции. Раиси има тъмно минало и е наречен "касапинът на Техеран". Като заместник главен прокурор на Техеран и едва 20-годишен, той става член на "комисията на смъртта" в града и има ключова роля в масовите екзекуции през 1988 година на най-малко 5000 политически затворници, по оценки на Human Rights Watch. Някои организации обаче твърдят, че броят на екзекутираните е бил многократно по-голям.

Специалните докладчици на ООН и други организации обвиняват Ебрахим Раиси в престъпление срещу човечеството… Все пак е важно да се знае, че Раиси не беше властта, а нейната маска… Всъщност на официалните медии им се наложи да фалшифицират кадри от траура, да извадят архивни снимки от подобни събития и да забранят чуждестранните камери. Нека не забравяме, като говорим за населението на Иран, че става дума за 85 млн. души, включително 400 хил. войници, които са задължени да участват в погребалните процесии в цивилно облекло, плюс 2-та млн. афганистанци, на които открито е обещан статут в случай на сътрудничество със системата още преди смъртта на Раиси. В момента се твърди, че всяка проява на каквито и да било признаци на щастие предизвикват подозрение и заради това има хора, подложени на официален разпит.

Жена - Живот - Свобода

Фаеге Ешкевари: Знаем, че натрупаният консенсус и призивът от хората за структурна промяна, които се проявиха като вълни от безредици след убийството на Махса Амини, все още са силно изразени въпреки репресиите. Така наречената революция "Жена - Живот - Свобода", водена от жените и подкрепена от мъжете, е криминализирана и доведе до масови задържания. Имаше вълни от атаки с химически бомби в гимназиите, точно както в Чечня, но хората никога не са били по-сигурни и единни, че обратното броене за режима е започнало. Станахме свидетели на това, че призивът на хората за структурни промени беше етикитиран като борба срещу хиджаба и политически погрешно интерпретиран от страна на правителството, като по този начин беше набързо поднесен и така тиражиран в чуждестранните медии.

Иран няма истински приятели

Фаеге Ешкевари: Нещата не са съвсем ясни, когато става въпрос за отношенията в Ислямската република. Всъщност хората следят кои правителствени служители ще участ в траура за Раиси. Нека го сравним само с честването на 2500-годишнината на Персийската империя, проведено няколко месеца преди създаването на Ислямската република, когато в церемонията участват 20 крале и емири, 5 кралици, 21 принца, 16 президенти, 3 министър-председатели, 4 вицепрезиденти и 69 външни министри от 69 държави. Сред тях е имало и представители на враждуващи в Студената война държави, които седяха заедно, вечеряха и се забавляваха в продължение на 4 дни, като междувременно загърбиха враждите си... Ислямската република няма истински приятели или връзки, тя е позорно незаконно дете на тайни афери...

Надеждата на иранските жени

Фаеге Ешкевари: Имат надежда, заедно с някои от най-смелите жени, които подписаха Изявлението на 14-те политически активисти – мъже и жени, и тези, които се присъединиха по-късно, за да поискат оставката на върховния лидер. Сред тях е и Фатемех Сепехри, която избра да носи хиджаб въз основа на личните си убеждения, за разлика от дъщеря ѝ. Г-жа Сепехри е държана в изолатор повече от месец, след като открито говори в медиите за смяна на режима и получава присъда от 18 години затвор. Между тях е и г-жа Ешги, майката на Сатар, която сваля забрадката си на преклонна възраст в подкрепа на егалитарните движения, както и групата на търсещите справедливост майки, повечето от които са или задържани, или подложени на силен натиск... Говорейки за егалитарни движения, нека не забравяме, че наред с ужасяващото нарушаване на правата на жените не може да се пренебрегне и броят на мъжете феминисти в Иран, които подкрепят ролята на жените в ръководството на страната и тяхната борба за равни права...

Да бъдеш ирански журналист

Фаеге Ешкевари: Трудно е да бъдеш ирански журналист навсякъде. Преди няколко дни ирански телевизионен репортер беше нападнат с нож в Лондон. Трябва да споменем името на Рухола Зам, който беше отвлечен от Франция от Корпуса на иранската революционна гвардия и екзекутиран през декември 2020 година. В Иран двама журналисти, които обявиха убийството на Махса Амини, получиха присъди от 12 и 13 години.

Има ли надежда

Фаеге Ешкевари: Закривайте медии, забранявайте на международната преса да отразява, превърнете страната в затвор за журналистите, останете на 176-то място от общо 180-те страни в класацията за свободата на пресата заедно със Сирия, Северна Корея и Афганистан и после публикувайте как хората скърбят за 5 дена, след като президентът се е разбил със самолета си и за да покажете колко е бил обичан той. Е,какво мислите? Същата практика на изолация, която лишава затворниците от всякаква информация, за да ги принуди да приемат каквото и да било като информация, вместо истината, се прилага и върху медиите. И в случая борбата на Ислямската република е не само срещу иранския народ, но и срещу мира по земята. Затова ние сме решили да не сме жертвите на лъжите, въпреки че това може да ни струва скъпо, защото истината, като всяко друго оригинално, естествено вещество, е много скъпа и много хора са готови да платят нейната цена, т.к. разбират, че в тези географски граници имат една и съща съдба. Както е казал нашия класически поет Саади: "Не може спокойствие в почивката да намери този, който е оставил приятеля в трудния път."

Цялото интервю можете да чуете в следващия звуков файл.

Превод - Яна Пункина


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20