Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато лекарите станаха писатели...

4
Д-р Фани Цуракова
Снимка: Кирил Чобанов

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските специалности и умението на колегите ѝ от различните съсловия да творят. Кога и защо бе учреден Клуб на писателите-лекари, колко медицина има в литературата и... обратно? Говорихме и за участието на България в работата на световните форуми на лекарите-писатели, художници, драматурзи, сценаристи, творци в една или друга област.


Особен раздел в минутите на съботното издание "За здравето" отделихме на домакинството на нашата страна на международен конгрес на лекарите-писатели. Организацията, очакванията и смисъла на тази проява в средата на месец септември, бе коментирана в ефир и от ревматолога проф. Златимир Коларов. Той направи обобщен анализ на потребностите от творчески изяви на лекарите, преуморени в своите всекидневни грижи и отговорности. И направи кавалерски жест към д-р Фани Цуракова, като изтъкна нейните заслуги за работата ѝ като дългогодишен председател на Клуба. Бяха споменати и първосъздателите и тяхната незабравима роля през годините: д-р Любен Станев и д-р Христо Ганов.

Проф. Боряна Делийска

Още една творческа натура взе "телефонно" участие в здравното издание на националната радиопрограма”Христо Ботев" – проф. Боряна Делийска. Открихме опитния нефролог в южна Италия, където "Слънцето грее еднакво за всички... ". Тя отговори на въпроса: писане или рисуване? Оказа се, че напоследък проф. Делийска се е "сближила" повече с четката, отколкото с перото. И в стила ѝ на художник прекрасно са съчетани светлината, хармонията и красивите багри.

В структурата на цялото предаване "За здравето", разбира се, бе вплетена и "медицинската" нишка – говорихме предимно за психиатрия, но и за ревматология, нефрология и за съпътстващите лечения и терапии.


Следващата ни среща навръх 1 юни ще бъде посветена на детското здраве. Очакваме експертното участие на проф. Владимир Пилософ – почетен председател на Българската педиатрична асоциация, и на професора по детска неврология Венета Божинова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39