Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 11 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Финал на мини-поредицата за Чик Кърия – отново с My Spanish Hearth, както и музикантите, отбелязали раздялата ни с него на нарочен концерт (Боби Макферин, Ниньо Хоселе и др.)

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор и уърлд от Испания.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радка Стефанова, Теодора Соколова, Панайот Стойчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Месечко" от Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Черната снежинка" от Любомир Пеевски – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Темите на деня: На организаторите на концерта "Италианското оперно пеене - културно наследство на човечеството" по повод концерта в "Арена ди Верона" от 7 юни, посветен на включването на оперното пеене в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Събеседник: представител на Италианския културен институт в България.
• Темата на деня: По повод проведения на 7-8 юни Балкански икономически форум в Банско – какви са възможностите за привличане на повече инвестиции в Балканските страни и за укрепване на икономическите връзки между тях? Събеседници: Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговско-индустриална камара, и адв. Виктор Гугушев, председател на Българо-румънската търговско-промишлена палата.
• Разговорът: Разговор с Антонина Дуриданова - една българка с живот между България и Америка, реализирала американската си мечта с убеждението, че всеки успех в живота се постига благодарение на образование и познание.
• Евранет

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Какво е общото между киберсигурността и вълшебните приказки разказва Лука Вигано от Кингс колидж.
• За индустрия 4.0 и бъдещето на работната сила говорим с проф. Васил Киров от Института по социология и философия на БАН.
• Как ще протече предстоящото издание на Board Game Fest в село Чавдар разказват организаторите Цветелина Христова и Михаил Лунгаров.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• "Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" от Роси Вак – разговор с авторката за новата ѝ психологическа книга.
• "Племе" – младият режисьор Зафир Раджиб представя поставката на театър "Българска армия", която беше сред акцентите на 32-рото "Варненско лято".
• За киното с латвийската режисьорка и сценаристка Линда Олте, част от журито на тазгодишното издание на филмовия фестивал "Златна липа" в Стара Загора.
• ПИН експериментална фотография – груповата изложба на студентите от Нов български университет представя лекторът им Даниел Леков.
• Saline Nebula – разговор с водещите имена в съвременния танц Станислав Генадиев и Марион Дърова.
• "Джаз срещи" с пианиста и композитор Мартин Марков.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Ронда, шансони, вирлета, мотети и меси, вдъхновени от флорални мотиви, от автори от XIII, XIV, XV и XVI век изпълнява консорт "Орландо".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• За "чувствителните" данни и "чувствителните" въпроси, които повдигат - коментар на д-р Ванина Сумрова за една несвойствена за езика ни употреба на прилагателното "чувствителен".
• 30 години "За думите": Илюзии и автоилюзии – Толя Стоицова, психолог.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Как един училищен парк може да стане споделено пространство за занимания на открито – проект на Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев", Русе – Милена Досева, директор.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини
Епизод 2: Ново начало
Авторска музика: Михаил Михайлов
Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес;  защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два политически лагера, кризите с терористични атаки, кризите със забранените медикаменти.
Епизод две "Ново начало" разказва за възраждането на Олимпийските игри в края на 19 век от барон дьо Кубертен, любопитни истории, свързани с "коронната" дисциплина "Маратон", както и други символите на олимпизма. Отделено е специално внимание как Олимпийските игри биват употребявани за политически цели още от Адолф Хитлер до днес.
Събеседници: доц. Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия и социология на спорта в Националната спортна академия. Иван Генов, преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София и Теодор Борисов, д-р по история, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и журналист.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.05 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Млади архитекти с инициатива за реставрация на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя – за какво могат да се използват днес този тип сгради от периода на социализма?
Гости: арх. Владимир Райновски и арх. Павел Николов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Даниела Найденова
В памет на Боряна Найденова – хоров диригент.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
Предизвикателства пред съвременното визуално изкуство след форума "БУНА":
• Никола Цветанов за проекта му Game Lover 2.0, който от бункер от Втората световна война на Варна се пренася в София и в Банкя през юни и юли;
• Метафората, свързваща прякото и преносно значение на думите, прави абстрактното опознаваемо – разговор с Радина и Рослана Йотови – RAWLAB за инсталацията им "Дешифрирани двусмислици", в която чрез изкуствен интелект и естествен човешки език се появява мистериозна и поетична истина;
• Войн Де Вой за косовския визуален артист Арбнор Каралити, който след Варна показва свои творби в софийската галерия "Доза" до 20 юни.
• На 13-и юни Марияна Димитрова-Алани представя във Велико Търново моноспектакъла си "На бога си, Земльо, икона" – интервю.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Каним слушателите на "Животът в джаз" да се присъединят към едно околосветско етно-джаз пътешествие. Преминаваме през Испания, Етиопия, Аржентина, Индия, като разбира се тръгваме от България. Като компания в дългото пътуване ни гостува изпълнителката Савина Стоилова, с която освен, че си говорим за етно-джаз традицията в България, представяме нейния пореден принос към жанра – новоиздадената песен "Рано да задреме". Други артисти, които слушаме са Afrodisian Orchestra, Мулату Астаке, The Indo-British Ensemble, Quinteto Urbano и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25

Неделя, 22 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Редактор: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора" – спектакъл с публика в Хасково и концерт "Златният кос". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 21.09.24 в 08:30