Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

Снимка: https://blagotvoritel.org/

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти.

Станислава Рашева разказа, че конкурсът съществува от няколко години и започнал с инициатива на две момичета от Пловдив. Те се обърнали към фондацията с молба за средства за поставяне на люлка за деца с увреждания в дом за деца. Проектът, наречен “Щастието е”, предизвикал голяма радост и оттогава фондацията подкрепя различни проекти. През годините са реализирани 37 проекта в различни населени места, като темите варират от грижа за деца, лишени от родителски грижи, до съхраняване на музикалното наследство на България и екология.

В последните три години особено внимание се отделя на категорията “Иновативно предприемачество с кауза”. Тази година фондацията получи около 25 проекта, от които на полуфинал са класирани 15, а от тях са избрани осем.

За всички тези 20 години фондацията работи с ученици, деца и учители, като основната целева група са тийнейджърите от осми до дванадесети клас. Фондацията е предоставила над 500 стипендии на ученици с висок успех, които са лишени от родителски грижи. Тези стипендии имат за цел да насърчат тези млади герои, които се борят сами за своето образование.

Освен връчването на грамоти на стипендианти, събитието предостави възможност за среща с доброволците, които спечелиха конкурса "Млад благотворител". Въпреки че победителите бяха обявени през февруари, много от тях не са се срещали на живо до момента. Фондацията ги подкрепя финансово и менторски в разработването на техните доброволчески проекти.

В ефира на предаването се включиха представители на някои от наградените проекти. Елена Велева, ученичка от математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, разказа за проекта "Еко войни от гимназията", който се класира на трето място. Техният екип се състои от четирима ученици, запалени по екологията и опазването на околната среда. Те разработиха екологичен проект, включващ засаждане на дървета, раздаване на екологично памучни торби и даряване на пчелен кошер на пчеларска ферма с уговорката, че медът ще бъде даряван на деца в нужда.

Светлана Манева, представител на проекта “Мечтаната дреха” от професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария-Луиза" в София, сподели за тяхната инициатива, която помага на абитуриенти в неравностойно положение. Проектът започнал преди осем години и досега са помогнали на около 60 абитуриенти, като осигуряват дрехи за тях.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12

Любовта в действие: Спомен за отец Димитър Вукадинов

Днес често говорим за любовта – споделяме крилати фрази в социалното пространство за това как тя е в основата на всичко, как ще ни спаси, укоряваме се един друг за липсата ѝ, четем истории, в които тя е главната героиня. Но има хора, които проповядват любов не с думите си, а с поведението си. Един такъв човек е бил обичаният столичен свещеник..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

В ефира на предаването Lege Artis д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя.  Според д-р..

обновено на 31.07.24 в 14:45