Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

Снимка: https://blagotvoritel.org/

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти.

Станислава Рашева разказа, че конкурсът съществува от няколко години и започнал с инициатива на две момичета от Пловдив. Те се обърнали към фондацията с молба за средства за поставяне на люлка за деца с увреждания в дом за деца. Проектът, наречен “Щастието е”, предизвикал голяма радост и оттогава фондацията подкрепя различни проекти. През годините са реализирани 37 проекта в различни населени места, като темите варират от грижа за деца, лишени от родителски грижи, до съхраняване на музикалното наследство на България и екология.

В последните три години особено внимание се отделя на категорията “Иновативно предприемачество с кауза”. Тази година фондацията получи около 25 проекта, от които на полуфинал са класирани 15, а от тях са избрани осем.

За всички тези 20 години фондацията работи с ученици, деца и учители, като основната целева група са тийнейджърите от осми до дванадесети клас. Фондацията е предоставила над 500 стипендии на ученици с висок успех, които са лишени от родителски грижи. Тези стипендии имат за цел да насърчат тези млади герои, които се борят сами за своето образование.

Освен връчването на грамоти на стипендианти, събитието предостави възможност за среща с доброволците, които спечелиха конкурса "Млад благотворител". Въпреки че победителите бяха обявени през февруари, много от тях не са се срещали на живо до момента. Фондацията ги подкрепя финансово и менторски в разработването на техните доброволчески проекти.

В ефира на предаването се включиха представители на някои от наградените проекти. Елена Велева, ученичка от математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, разказа за проекта "Еко войни от гимназията", който се класира на трето място. Техният екип се състои от четирима ученици, запалени по екологията и опазването на околната среда. Те разработиха екологичен проект, включващ засаждане на дървета, раздаване на екологично памучни торби и даряване на пчелен кошер на пчеларска ферма с уговорката, че медът ще бъде даряван на деца в нужда.

Светлана Манева, представител на проекта “Мечтаната дреха” от професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария-Луиза" в София, сподели за тяхната инициатива, която помага на абитуриенти в неравностойно положение. Проектът започнал преди осем години и досега са помогнали на около 60 абитуриенти, като осигуряват дрехи за тях.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте разговора в звуковия файл.По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27