Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители..

Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител е на много наши и чуждестранни награди. Завършил е училището за приложни изкуства в Трявна и Художествената академия в София в класа на проф. Кънчо Цанев. Негови картини, скулптури и дърворезба могат да се видят в много галерии и частни колекции в България, Германия, Швейцария, Швеция, Великобритания, САЩ, Израел, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Художникът живее в София, родом е от Кърджали, но корените му са от село Врабево, недалеч от Троян, откъдето е майка му и където има къща с ателие. Обича да работи с четка, дърво и камък, рисува икони, правил е иконостаси.

Художникът обича да се разхожда в българските села. Снима най-интересното, изучава всеки елемент. Фокусира се върху конкретни неща от природата, които съдържат послания, носталгия. Стилът му е повлиян от други изкуства – архитектура, музика, поезия.

Изложбата му "Енигма" в троянското село Врабево ще бъде на разположение на посетителите в читалище "Христо Ботев" от 21 до 30 юни.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с Иван Янев в "Артефир".

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18