Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

| обновено на 23.07.24 в 11:30
Снимка: БТА

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г.

На форума взеха участие над 30 известни учени слависти от 11 държави, както и техни български колеги. Те обсъдиха значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство и неговото разпространение в съвременния свят. Особен акцент бе поставен върху ролята на България в създаването на третата християнска цивилизация – славянската.

В ефира на предаването "Нашият ден" вицепрезидентът Илияна Йотова изрази благодарността си към Българското национално радио за дългогодишното партньорство, подчертавайки важността на разпространението на българската история и култура. Йотова заяви, че предстои много работа за развитието и възстановяването на позициите на българистиката по света, като изрази удовлетворение от нарастващия интерес и участието на учени от различни държави.

Йотова подчерта липсата на национална и държавна политика в опазването и разпространението на българският език и идентичност, въпреки сериозните научни достижения в университетите и Българската академия на науките. Според нея е необходимо координиран подход, за да се покаже значението на българистиката в съвременния свят.

Вицепрезидентът акцентира върху значението на България като родина на славянската култура и необходимостта да се отстоява това място. В предаването тя цитира резултати от анкета на Пловдивския университет, според която много деца на български семейства в чужбина не говорят български език. Йотова подчерта необходимостта тези деца да учат езика, за да запазят връзката си с българската култура.

"Има много семейства, в които не се говори български език. Около 40% от тези деца казват, че се чувстват българи, но също толкова казват, че се чувстват и българи, и граждани на държавата, в която живеят. Тук е нашата голяма задача, ние не можем да се месим в хорските дела, но можем да направим така, че тези деца да учат нашия език“, казва тя.

Йотова отбеляза и липсата на добри възможности за представяне на съвременни български културни достижения и необходимостта от обновяване и разширяване на дейността на българските културни центрове в чужбина.

"Единият от въпросите е ситуацията със сегашните културни центрове на България в няколко европейски столици. Това са центрове, създавани преди 1989 г. с възможностите на тогавашната държава и с друг тип културна политика. Те буквално мимикрират в момента, те са подчинени на Министерството на културата, нямат достатъчно човешки и финансов ресурс. Нищо не пречи въз основата на тези, съществуващи вече културни центрове, колкото и да е ограничена тяхната дейност, да бъдат базата за един голям културен институт на България", посочи тя.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18