Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Нина Цанева и Деница Симеонова
Снимка: БНР

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България.

Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско лидерство в дигиталната ера, където Симеонова ще бъде панелист в сесия, посветена на младите европейски лидери.

Дами от България с интерес към предприемачеството могат да кандидатстват за участие в лятното и зимното издание на Училището по женско лидерство, което се провежда във Варшава. Програмата е на Европейската лидерска академия и предоставя пълни стипендии на дами от страни членки на ЕС, както и от Украйна, пояснява Симеонова, която изразява надежда да вдъхнови българките да участват в проекта.

Изискване към всички жени, кандидатсващи по програмата, е образование или предходен опит в технологичната сфера, подчертава гостът. Владеенето на английски език е задължително условие. Повече информация за Училището по женско лидерство може да бъде намерена тук.

Училището ще предостави една палитра от знания, изтъква Симеонова. Сред лекторите ще има представител на BBC, който ще разкрие тайните на публичното говорене – едно от важните лидерски умения в предприемачеството. Участие ще вземат инвеститори, както и представители на европейски институции, фондове за рисков капитал, бизнес ангели. Политически фигури ще говорят за международните бизнес взаимоотношения.

Целта на Европейския съюз за периода 2021-2027 година е жените да бъдат включени равностойно в технологичната революция, заявява Симеонова. Възможностите за това са много, а различни центрове и спомагателни институции предоставят консултации.

Симеонова споделя със слушателите на предаването за няколко текущи програми, насочени към женското лидерство и младото предприемачество.

Европейският съвет по иновации е отворил Женска лидерска програма, която предлага менторство и подкрепа на жени със стартиращи бизнес планове.  В момента е актуално кандидатстването по програмата.

Европейски награди за жени иноватори е още една възможност за жените да получат подкрепа в сферата на социалното предприемачество, насочено към положителни обществени и екологични промени.

До 20 септември може да се кандидатства и в конкурса за младежи (18–25 г.), желаещи да стартират компания. Конкурсът е част от Европейската седмица на малките и средните предприятия.

Симеонова обръща внимание на това, че ЕС е създал мрежа от организации, подкрепящи малките и средните предприятия. Организациите, представляващи тази мрежа в България, са 15 на брой, ситуирани в градовете Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Всеки, който желае безплатна консултация и съдействие в кандидатстването по програма за европейско финансиране, може да се обърне към една от тези организации.

Равносметката, която Симеонова прави в качеството си на депутат, гласи: "Парите ги има, възможностите са тук. За 17 години членство в Европейския съюз политиците не са успели да убедят българите, че ползите са достъпни за всички."

Политическата класа трябва да доближи тези възможности до обществото, да покаже, че те не са предназначени за малък кръг от хора, призовава Симеонова. Европа инвестира в предприемачите, за да бъде ЕС по-конкурентен, подчертава гостът.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18