Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синята лагуна край Рейкявик няма нищо природно

Синята лагуна или Блауа Лоунид е една от основните забележителности на Исландия. Това е геотермален басейн, недалеч от Рейкявик, който отдавна е спечелил световна слава. Синята лагуна е абсолютно уникална, защото... няма други такива места на нашата планета. Тя се смята за отличителен белег на страната и привлича любопитни туристи от цял свят.
Напливът е толкова голям, че трябва да си резервирате билет предварително. Но пък организацията е стройна и няма начин да не бъдете превозени с някой от безбройните автобуси.

Синята лагуна се намира на полуостров Рейкянес, в югозападната част на Исландия. Образувана е предимно от пореста лава. Изграденият тук луксозен комплекс включва термални бани, бар, ресторант, клиника и магазин, където посетителите могат да закупят местни продукти за красота. Проходът към самия СПА център е издълбан в лавата. Така че приключението започва още от входа.


Ширината на лагуната достига 200 метра, а дължината ѝ е няколко километра. Дълбочината варира от 1 до 3 метра. Водата в басейна изглежда синя, но ако се вгледате по-внимателно се оказва бяла. Дъното е гладко и глинесто. Калта също е превърната в атракция – има няколко вида, обогатени с различни минерали и в цената на билета влиза възможността да намажете лицето си с някой, подходящ за вашия тип кожа.

На дъното се усещат дюзи, които нежно масажират краката. Докато се киснете и попивате здраве, можете да доплувате до някой от баровете и да изпиете коктейл с тюркоазен цвят, който излиза отлично на снимки.

Басейните сякаш са филиал на Обединените нации – хора от всякакви раси и националности се обединяват около удоволствието да се отпуснат във водата с температурата на майчина утроба, докато снегът вали над главите им или зъбатото слънце прижуря – зависи от сезона.

Полуостров Рейкянес е изграден изцяло от пореста лава, покрита със зелено-сив дим. Този материал е толкова рохкав, че водата просто се просмуква през скалата, в резултат на което под земята на различни дълбочини се образуват кухини, които са пълни с гореща и дори кипяща геотермална морска вода, чиято температура достига +240°C.


Историята на Синята лагуна започва, когато през 1976 г. по тези земи е построена геотермална електроцентрала, благодарение на която топлата вода на извора почти обезличава сметките за парно и ток на жителите на Исландия.

Сварстенги е първата в света геотермална станция, която осигурява комбинирано производство на електричество и топла вода за централно отопление на града. Станцията съществува и днес. Природните сили осигуряват топлина и електричество на целия съвременен Рейкявик.

Противно на това, което много хора мислят, лагуната не е естествен горещ извор, а басейн, създаден изкуствено за отвеждане на отпадъчни води от електроцентрала. Но не се притеснявайте: водата е напълно чиста и не съдържа вредни химикали, а само естествени минерали, които са доказано много полезни за кожата.

Тъй като водата постоянно се влива в лагуната, тя се обновява в рамките на 48 часа и винаги остава чиста.


Според една легенда уникалните лечебни свойства на водите на Синята лагуна са открити от един от исландските енергийни специалисти и това се случва напълно случайно. Докато се къпе всеки ден след работа, Валур Маргейрссон с изненада открива, че е излекувал псориазиса си с минералните води и водораслите.

В началото на 90-те години местните жители откриват малко синьо езеро близо до електроцентралата и започват да плуват в него. Отначало властите ги преследват, но се примиряват и решават да превърнат "престъплението" в място за отдих като построяват съблекални и платформа.

Оттогава Синята лагуна се превръща в основното забавление за гостите и голям бизнес за Исландия. Кремовете и шампоаните с марката на Синята лагуна се продават много активно, туристите масово пристигат с организирани автобуси.

През 2005 г. комплексът е обявен за най-добрия СПА курорт в света.

Живописната Синя лагуна е заобиколена от полета от лава и фантастични пейзажи, покрити със сиво-черни камъни. На някои места купчините лава са "тапицирани" с възглавници от зелен мъх, а в далечината можете да видите очертанията на геотермалната станция Сварстенги.


Синята лагуна е единственият по рода си "ръкотворен" природен паметник на планетата, посещаван от 300 хиляди души от цял свят. Простосмъртните понякога могат да срещнат звезди като Бьорк, Кание Уест, Ким Кардашиян, Бионсе и Джей-Зи…

Благодарение на големия интерес мястото постоянно се разширява. Неотдавна бе увеличено от 5 хиляди на 8700 квадратни метра.

Синята лагуна или Блауа Лоунид е една от основните забележителности на Исландия. Това е геотермален басейн, недалеч от Рейкявик, който отдавна е спечелил световна слава.

Повече за това ръкотворно чудо, четете тук


Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Крави във Вадуц

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

Коне и крави в центъра на столицата Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І. Зад гърбовете на кравите..

публикувано на 27.08.24 в 16:35
Даниела Ангелова

Еврика! Успешни българи: Даниела Ангелова

"Връзката между минало, настояще и бъдеще трябва да се пази " , казва Даниела Ангелова, студентка от Аграрния университет - Пловдив. Тя е млад човек, който обяснява, че в момента има тенденция хората да се завръщат към корените си. За нея обаче това никога не е седяло под въпрос, защото тя винаги е знаела, че иска да се занимава със земеделие...

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми,..

публикувано на 26.08.24 в 15:35

Във Варна ще се проведе четвъртото за страната ни издание на "Игра за световен мир"

Форматът е създаден още през 1978 г. от американския учител Джон Хънтър. Предназначен е за деца от 9 до 18 години и представлява реалистична политическа симулация, участниците в която се опитват да решат глобални проблеми в областта на икономиката, екологията, международните отношения, въоръжените конфликти и т.н. Целта е да се излезе от кризите с..

публикувано на 25.08.24 в 09:30
Регионален исторически музей - Плевен

Културно-историческото наследство формира идентичността на един народ

"Нашето разбиране е, че културно-историческото наследство е много повече отколкото наука, култура, изкуство, държавно управление и т.н., тъй като всички те могат да се надграждат, усъвършенстват и развиват, докато културно-историческото наследство е овеществена историческа памет, която има своето хронологическо време. За един народ и една..

публикувано на 25.08.24 в 08:15