Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Разказва единственият "управител" на черноморски остров

Остров Света Анастасия
Снимка: Божидар Александров

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия.

Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на брега парченца от древното минало. Остров Света Анастасия има богата история, тъй като елинските колонизатори развиват търговията и корабоплаването в областта, разказва Димитров.

Говори се, че св. Андрей Първозвани е стъпвал на острова, а през Средновековието Антон Светослав връща тези земи, иззети от Византия, във владение на Второто българско царство. Във времето на Османската империя гръцката патриаршия строи манастири на всички острови, като метохът "Св. Иван" на остров Света Анастасия започва да развива богата търговска дейност и да посреща множество гости.

С напускането на гръцките духовници манастирът запада. В модерната история на България изоставеният остров три пъти е превръщан в затвор за болшевишки престъпници в периода 1923-1941 година.

Филмът на Рангел Вълчанов "На малкия островът" пресъздава случващото се на острова в този период. Знаменито е бягството на група затворници, което в социалистическо време героизира мястото.

Основни дарители на манастира са родоначалниците и строителите на Бургас, сред които хаджи Матей от Котел.  

70-те години животът на о. Света Анастасия е интересен и забавен. Обитателите палят агрегат, ходят голи, живеят в подобно на бедствено положение, но се чувстват свободни, по думите на Димитров. През 1973 година социалистическата власт решава да ознаменува 50-годишнината от бягството на затворниците и обявява острова за културен паметник от национално значение. По дъното на морето са прокарани ток и вода и два кораба започват да извършват круизи.

През 90-те години остров Света Анастасия отново запада до 2010 година, когато режисьорът Камен Калев прави филма "Островът" с участието на Летисия Каста. Снимачният екип прекарва три месеца на о. Света Анастасия, а премиерата на филма събужда ново любопитство към мястото. Община Бургас започва да обновява острова по Програмата за регионално развитие, поръчан е корабът "Анастасия" и потокът от посетители е възобновен.

"Да си управител на остров е приключение.", заявява Димитров.  

Посетителите на остров Света Анастасия трябва да идват с нагласата, че на това място човек първо се моли, после се храни, казва управителят. Църквата е първият обект, който привлича вниманието на гостите, а на втория етаж в манастирската сграда се помещава музей с инсталации от звук и картина.

Ина Димитрова и Росен Желязков – хората, стоящи зад проекта на Кристо за плаващите кейове – даряват на острова подводен параклис, изработен от бетон, и статуя на св. Анастасия. Водолази, водени от инструктори, вече могат да се потопят в морските дълбини, където общуването с Бог продължава, споделя Димитров.

На остров Света Анастасия има магнитна аномалия, която създава приповдигнато настроение у хората, обяснява управителят. В лекарната на острова човек може да се излекува от лошото настроение и апатията, а домакините ще му предложат домашен студен чай от брани островни билки – салвия, риган, лайка и смокинови листа.

Остров Света Анастасия гостоприемно очаква посетители. По думите на Димитров месеците септември и октомври са най-очарователното време от годината.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30