Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

| обновено на 29.07.24 в 14:43
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.
Снимка: БНР

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова.

"Без минало няма бъдеще", започна тя разговора в предаването. Историята е много важна, за да имаме базата, върху която да градим. Трябва да я познаваме именно, за да избегнем повторението на негативните ѝ аспекти.

Теодора споделя, че среща съмишленици от своето поколение. Във филма за Яна Язова участват Катя Зографова и Петър Величков, които с радост откликнали на поканата ѝ да бъдат експерти и да разкажат повече за живота на писателката. "Когато хората го гледат, виждат личности, посветили живота си на тази творческа фигура. Експертното мнение играе много голяма роля."

Миналият месец Теодора получава награда от "Ученически кинофест - Стара Загора 2024" за "Най-добра женска роля" във филма "Prima Vista". Тя споделя, че е била много развълнувана, защото по-активно се занимава с режисура, отколкото с актьорство.

Според нея духовните ценности и моралът нямат възраст. "Не е необходимо да се делим на поколения, тъй като има неща, които са универсално възприети като духовно възвисени."

"За мен България е изключително важна", казва Теодора. "Имам страхотна връзка със страната, може да прозвучи клиширано, но където и да отида, тя остава част от мен.”

Подкастът ArtPath, който тя инициира, е базиран във Виена, но се старае гостите да бъдат както от Австрия, така и от България. "Може би повечето към момента са от Виена, но все пак това са българи и епизодите са на български език.”

Теодора се стреми да свързва българските общности и да представя българската култура в добра светлина. Тя споделя, че наскоро е започнала да се занимава с театрална критика във Виена и приветства критиката, като смята, че творците трябва да приемат и чуждото мнение.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22

Защо храмът на Кибела в Балчик все още се бори за преместване и подобаващо експониране?

Повече от 16 години след откриването на храма на богинята Кибела в Балчик той продължава да стои нереставриран и неекспониран по най-добрия начин за посетителите. Сензационната археологическа находка бе открита случайно през 2007 година при изкопни дейности в частен имот. Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик , се включи   в..

обновено на 22.07.24 в 13:49
Радостина Енчева, Мария Мира Христова и Поликсения Петрова (от ляво надясно)

Елате в Балчик, за да се влюбите в Белия град

Белият град е територията на "Terra Култура" в това издание на предаването. В един разговор за историята, древността, туристическите маршрути и образователните програми в Балчик и региона участват Радостина Енчева , директор на Историческия музей, и с Поликсения Петрова – негов уредник. "Ако искаме да променяме настоящето и бъдещето, хората,..

публикувано на 22.07.24 в 12:18
Група ''ЕврАзия''

Богатство, древност и съвременна енергия в българската народна музика

Богатство и древност в българската народна музика със съвременна енергия, вплетена в елементи от джаз и рок от Балканите и Близкия изток. На територията на "Terra Култура" музикантите от група "ЕврАзия" разказват за своята спонтанна, автентична и вдъхновена среща в света на етно музиката. Омайват ни и с изпълнения на живо. Всеки от тях е..

публикувано на 15.07.24 в 12:27

Защо автентичността в риск е риск за идентичността?

Опазването на културното и историческото наследство на България, като част от световното и европейско богатство, застава в центъра на дискусията за автентичността в риск. Доколко архитектите и инженерите имат правото и професионалната възможност да оставят на поколенията наследство, а не бутафория? Какви са подходите, критериите и..

обновено на 30.05.22 в 12:31