Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Снимка: БГНЕС

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български говори обаче поражда дълбокото съмнение, че има пернишко "л", както и други варианти на звука, но те силно се различават от това билабиално, т.е. произнесено с устните "у", което е на път да измести книжовното българско "л".

От любов към точността и тънките детайли, които остават незабелязани за нешколуваното, но най-вече за незаинтересуваното ухо, искаме да разберем истината за прословутото пернишко "л" и изобщо за звука "л" в автентичните български диалекти. В предаването "За думите" се обръщаме към дълбоките познания и богатия опит на проф. Владимир Жобов, дългогодишен преподавател по фонетика, лексикология и диалектология в Софийския университет.

В предаването звучат и откъси от автентични записи на български диалекти от Оборище, Долна Секирна, Стакевци, Петърница, Репляна и Еркеч, направени по проект "Българската диалектология като жива традиция" на международен екип, в който проф. Жобов е водещ експерт. Записите са достъпни на едноименния сайт.

Чуйте разговора с проф. Владимир Жобов в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

обновено на 05.09.24 в 10:41

Пивовари: Епизод 4 – Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод  с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: Братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 04.09.24 в 13:05

Антарктида – познатата и непозната: 3 епизод – Учените в действие

В третия епизод от поредицата ви разказваме за работата, която нашите учени извършват на ледения континент. В началото доц. Борислав Александров от УАСГ разказва как се подбират хората, които нееднократно е участвал в българските експедиции. Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото Антарктида – познатата и..

публикувано на 03.09.24 в 14:35
Северен елен

Как спят животните?

Науката не спи, но животните спят по най-причудливи начини. Да си припомним Спящата катерица от "Алиса в страната на чудесата", която не може да реши дали спи, когато диша, или диша, когато спи. Оказва се, че и извън разюзданото въображение на Луис Карол съществуват някои доста чудати животни.   Никола Кереков разказва във "Време за наука" за..

публикувано на 03.09.24 в 13:03

Пепеляшка и изборът на лична парола

Във времето приказките са се доказали като най-надежден и интригуващ начин за предаване на послания през поколенията. Още от най-ранна възраст те ни запознават с различни поведенчески модели, решения и житейски ходове. Къде е общият знаменател между киберсигурността и вълшебните приказки и какво може да ни каже историята на Пепеляшка за..

публикувано на 03.09.24 в 11:29