Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

31
Мария Маца, директор на Италианския културен институт
Снимка: Италиански културен институт

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,  помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне дипломатическата си кариера е била учителка по немски.

Г-жа Мария Маца ще ни отведе в подножието на Везувий с разказа си. Но от 5 септември до 20 декември и вие ще можете да се пренесете там. Чрез изложбата на художничката Адриана Пинятели Мангони, която разказва история чрез образи и се връща назад далеч във времето. Панелите с изображенията за пътешествие през вулканите на Магна Греция между просветлението и романтизма, можете да разгледате от външната страна на италианското посолство в София на ул. "Париж". Изображенията мисловно проследяват огнения маршрут на действащите в момента италиански вулкани, който започва с вулканичния комплекс Кампи Флегрей и Везувий, продължава с дъгата, до голяма степен подводна, включваща активните вулкани Стромболи и Вулкано, и накрая завършва с Етна. Платната се опитват да фиксират фрагменти от вулканичен пейзаж във възприятието и интерпретацията на основните пътешественици, учени, художници и поети от 17-и, 18-и и 19-и век.

Изложбата е художествено и литературно пътуване между територия и история, между просветление и романтизъм, между научна и хуманистична мисъл, между изкуство и поезия, между паметта за миналото и преразглеждането на настоящето. Маршрутът на тези малки рисунки с гваш започва от Неапол, от Везувий и първо отива на северозапад, към Кампи Флегрей, земя на огън и вода, кратери и езера, мистерии и внушения. След това продължава на югоизток, от Портичи до равнината Пестум, доминирана от присъствието на храмовете. Оттук продължава по-нататък, към слънчевия и магически юг, пресичайки Магна Греция, до Сицилия и Еолийските острови. Куратор на изложбата е проф. Антонело Милиоци, Университет на Неапол Федерико II – Музеен център "Музеи на селскостопанските науки" – в Кралския дворец Портичи. Организатори у нас са Италиански културен институт в София, Посолството на Италия в Българи. Но до откриването има доста време. И аз върнах Мария Маца в Неапол с въпроса дали наистина в родния ѝ град  имат обичай на нова година да изхвърлят през прозорците старите си мебели. Оказа се, че е точно така и по този начин неаполитанците скъсват с всичко старо и ненужно от старата година. И започват новата начисто.


Директорът на Италианския културен институт Мария Маца развенча мита за Неапол като опасен град, в който властва мафията, но все пак ... не ходете в крайните квартали по тъмно.

Помните ли "висящото кафе", което беше на мода преди няколко години. Оказва се, че то е дошло у нас от Кампания. Разбрах го от  Мария Маца и нейния разказ за неаполитанското кафе. Но преди това още малко говорим за история. А после наблягаме на вкусното изброяване на основни блюда от неаполитанската кухня.

За десерт  директорът на Италианския културен институт Мария Маца споделя за апликацията на Министерството на културата Musei Italiani, която всеки може да си свали и да се ориентира в безкрайната върволица от места за посещаване в Италия

Целият разговор, чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени на БНР от Италианския културен институт
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той...

публикувано на 09.08.24 в 10:59