Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха наградите на бианалето "Приятели на морето" в Бургас

Снимка: БТА

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас.

Тази година одобрените за участие автори са 151, а представени от тях творби в областта на живописта, графиката и скулптурата - около 200, обяви директорът на художествената галерия Георги Динев. В техния подбор, подредба и организацията на събитието активно се включват и представители на Дружеството на бургаските художници, чийто председател е Добрин Вътев, който е и член на журито, което по думите му "обективно и чистосърдечно" е избрало кои да бъдат наградените автори.

Общият награден фонд е на стойност малко над 10 000 лв., като те са със силата на откупка и наградените творби остават във фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", с което той допълнително се обогатява и осъвременява на всеки две години. Заедно с изложбата традиционно се издава и каталог, който тази година ще излезе с малко закъснение, но ще бъде наличен и разпространен до авторите съвсем скоро, допълни Динев.

Наградата на Съюза на българските художници за млад художник на стойност 1000 лв. получи Веселин Симеонов. Номинирани за отличието бяха още Елена Янкова, Борислава Кирова и Николета Стоимирова.



За отличието на името на графика Тодор Атанасов номинирана бяха Димо Колибаров и Димитър Каратанев, а наградата получи Христо Георгиев. Тя бе връчена от сина на художника Тодор Атанасов - Красимир. Той припомни за приноса на баща си за изкуството и опазването на част от културното наследство в града, както и че през 2025 г. се навършват 40 години от смъртта му, и призова по повода да бъде поставена паметна плоча на къщата му.

От името на Община Бургас наградите връчи заместник-кметът по туризъм и спорт Манол Тодоров. От градската администрация избраха да наградят за графика произведение на Веселин Дамянов. За скулптура бе избрана творба на Димо Димов, а за живопис - Иван Милчев. 

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" връчи своя награда за живопис на Анжела Терзиева, а дипломи за номинация получиха Васил Янев, Николина Енчева, Никола Певичаров и Симеон Панайотов.

Изложбата с творбите на участниците може да бъде видяна до 28 септември. Всички участващи творби са разположени на двата етажа на Бургаската художествена галерия, както и в пространството на Дружеството на бургаските художници. 



Биеналето за съвременно изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" е най-старото такова в страната, заяви директорът пред БТА при представянето на каталога за неговото юбилейно десето издание през 2023 г. Първоначално то е организирано през 1968 г. под формата на регионална изложба "Приятели на Южния бряг" и съществува така до 1984 г. Възстановено е отново през 2004 г. с ясен статут и критерий за участие и от тогава до сега се провежда с помощта на Съюза на българските художници (СБХ) и съдействието на Община Бургас, както и на частни спонсори.

Биеналето играе важна роля за обогатяването на фонда на бургаската галерия и за неговия съвременен облик, като 
справка на директора на БХГ "Петко Задгорски" Георги Динев в инвентарната книга на галерията показва, че голяма част от съвременните творби, които са нейно притежание днес, са именно от този форум още от годините преди неговото прекъсване през 1984 г. Отличените от СБХ творби пък отиват във фонда на съюза. 

По материали от БТА. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

За изкуството на красивото писане и красивите мисли

Към красивото изписване на словото насочваме вниманието на слушателите в Международния ден на калиграфията . В "Нашият ден" гостува Антоанета Кисьова , преподавател по калиграфия, за да разкаже за изкуството на красивото писане и красивите мисли. Кисьова завършва стенопис в НХА и прави втора магистратура по църковна живопис в АМПТИ –..

публикувано на 16.08.24 в 09:26

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55