Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

Снимка: БТА

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. 

Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. 

Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят за всички тях то е и "страст" към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод три е със заглавие: "Пивото е страст – "Бъдещност, къщата и лекарят"

В този епизод влизаме в Музея на бирата в Стара Загора, където събираме факти за началото пивоварството там. С Мария Абаджиева, внучка на д-р Кожухаров, първият пивовар в Стара Загора, говорим за личността на дядо ѝ, за къщата им в Стара Загора и пивоварството като страст. Валентин Кръстев, мениджър в пивоварната в Стара Загора, ни показва новите технологични процеси и ги сравнява със старите. Габриела Посталова, уредник в музея, ни води сред миналото на българското пивоварство.

Снимка – БТА

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15