Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остап Сливинский: Културата не може да спре във време на война

Остап Сливинский
Снимка: Wikipedia

Той е славист, поет, преподавател, преводач от български на украински език, общественик и член на УС на украинския ПЕН център. На телефонната линия на "Нашият ден" директно от Киев се включва Остап Сливинский, за да говори за поезията, преводите, ситуацията в Украйна и спасението на езика.

Дело на Сливинский са преводите на украински език на едни от най-значимите съвременни български писатели – Георги Господинов, Алек Попов, Марин Бодаков, Иван Радоев, Силвия Чолева и др.

Като поет Сливинский е познат на българските читатели със стихосбирката "Закуска на тревата", която излезе у нас през 2020 година в превод на Райна Камберова.

Гостът разказва как в родния му град, който се намира в близост до границата с Полша, се заражда интересът му към славистиката и особено към тогава непознатия за него български език.

Във връзка с военния конфликт между Украйна и Русия Сливинский казва: "Войната в момента се движи в две посоки. Както знаете, част от Курската област е завзета от украинските сили и напрегнато следим какво става там. Точно този специфичен фронт се намира във фокуса на световното внимание. От една страна, това е добре, защото то дава на Украйна допълнителни аргументи при потенциални преговори. От друга страна, сянка върху тези успехи на украинските сили в Курска област хвърлят продължаващите руски атаки в Донецка област на Украйна."

На българския книжен пазар предстои да излезе втора книга на Сливинский, посветена на войната.

"Културата не може да спре във време на война. Тя трябва да се променя, да усвоява нови роли, но не може да умре. Това е нещото, което агресорите очакват от нас – да спрем да правим култура", заявява Сливинский.

Сливинский вече има ясни планове върху кои български произведения ще работи като преводач. Теодора Димова и Яна Букова са българските писателки, с чиито романи украинските читатели ще се срещнат скоро.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите на бъдещето

Музеите на бъдещето – традиции, иновативни подходи и вдъхновяващи практики. Представяме новата магистърска програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" на Нов български университет. Гостува археологът Весела Герчева, директор на програмата и специалист по интерактивна педагогика и образование в музейна среда. И още:..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Музей "Етър" посреща своя юбилей с етно джаз концерт на Нина Николина

Музей "Етър" отбелязва 60-годишнината от създаването си с концерт на Нина Николина - "Етно Джаз Проект" , съобщават от културната институция, цитирани от БТА.  "Етно Джаз Проект" е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор и има неподражаем стил, обединяващ в едно фолклор, етноджаз, фламенко, вокални и инструментални импровизации. На..

публикувано на 20.08.24 в 11:12

Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък

Постерната изложба " Доспехите на тракийските владетели" , подредена на витрината на Културно-информационния център в Казанлък, постави символичното начало на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Тя е резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт (НАИМ) с музей при Българската академия на науките (БАН) и..

обновено на 20.08.24 в 10:52

Пленерът "Нишките на времето", или как се преплитат мултиетническият елемент и съвременното изкуство?

Реставрираната Байракли джамия в град Самоков  беше домакин на първото издание на пленера "Нишките на времето",  който се проведе от 13 август до 16 август 2024 г.  А на 17 август бе официално открита изложба на творци, работещи в няколко области, част от тях са от Самоков. Програма "Христо Ботев" избра Сарафската къща в Самоков за домакин..

публикувано на 20.08.24 в 08:10

Млади музиканти представиха родната джаз сцена на фестивала "Нишвил"

Тази година фестивалът "Нишвил" отбеляза своята 30-годишнина с още по-сериозно българско присъствие – Cinga Manga Funk, "Акустична версия" и представителите на най-младото и обещаващо поколение на джаза у нас Postcard Sextet . С китариста на Postcard Sextet Вилизар Гичев , който днес навършва 24 години, в репортаж за "Нашият ден"  разговаря..

публикувано на 19.08.24 в 10:35