Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия без край в десетото издание на "Синелибри"

Снимка: cinelibri.com

В очакване на един от най-любимите и вълнуващи кинофестивали у нас, посветен на литературата в киното, в "Нашият ден" разговаряме с Александра Александрова – творчески директор на фестивала "Синелибри".  

Програмата тази година ще направи реверанс към поезията като екранен образ и музика. Филмите, които ще гледаме през октомври и ноември в 10-ото издание на фестивала, ще бъдат обединени под мотото "Поезия без край", споделя Александрова.

Основният конкурс на "Синелибри" отново ще покаже едни от най-отличителните филмови адаптации на литературни произведения за изминалата година. Ще има и документален, и  късометражен конкурс, допълва Александрова.

Фестивалът е поле за срещи между специалисти от индустрията, като тази година форумът BOB (Based on books) ще събере на едно място експерти в сферата на екранизацията от България и чужбина.

Дни на обичаното италианско кино ще зарадват българските зрители благодарение на инициатива, организирана с помощта на италианското културно министерство и Чинечита. Акцент в програмата е новият филм на Сорентино "Партенопа".

Сред очакваните заглавия са "Време за живот" с Андрю Гарфилд и Флорънс Пю, лего анимацията "Парче по парче", биографичният филм за Пабло Неруда, както и филмът "Лимонов" по книгата на Еманюел Карер.

"Синелибри" ще чества и 100-годишнината на Труман Капоти с прожекция на култовата екранизация "Закуска в Тифани".

Обичаните галавечери на "Синелибри" ще насочат вниманието на зрителите към киното на Испания, Франция, Италия, Япония. Японският роман "Преди кафето да изстине" се превърна в явление на българския книжен пазар, затова организаторите са планирали прожекция на филм по книгата. 

За десети пореден път "Синелибри" ще разкрие литературата като кино, и киното като литература – повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30