Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

Трите начални точки са х. "Еделвайс", Соколския манастир и храм-паметника в гр. Шипка

Снимка: Национално честване Шипченска епопея

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово.

В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода, чиято крайна точка е асамблеята знамена, издигната в памет на националностите, включили се в боевете на Шипка.  

"Това не са туристически походи, а по-скоро родолюбиви разходки. Смисълът е да извървим стъпките на хората, снабдявали опълченците с храна и припаси. Хората от Габрово и Казанлък са ходили пеш, за да дават провизии на нашите опълченци", казва Иларионов.  

Походите, отдаващи почит, се движат по три различни маршрута. Най-лек и същевременно най-дълъг като продължителност (три часа) стартира от старопланинската местност Узана – географски център на България. Походът, по думите на Иларионов, е лесен и подходящ за деца и хора без особена физическа подготовка. Автобусът към Узана ще потегли утре в 7 ч. от площад "Възраждане" в Габрово, а отправна точка на самата разходка е хижа "Еделвайс".

Вторият лъч тръгва в 8:15 ч. от Соколския манастир веднага след панихидата в памет на отдалите живота си.

Третият маршрут тръгва от храм-паметника в гр. Шипка в 9 ч.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56