Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Редактор: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от канадския фестивал Дю Морие, както и албумът ѝ с Майлз Дейвис и Тутс Тилеманс. Самият Жан-Батист, по прякор "Туутс" Тилеманс също е сред "кръстниците" на предаването и другите два вторника ги посвещаваме на него и концерта му в Антиб-Жюан-ле-пен от 21 юли 1985.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Ирландия и Шотландия.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За боговете и героите: Аполон и Артемида", древногръцки мит

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Врабчо – цар на птиците" от Максим Асенов

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: Международен пленер по керамика "Въздух, земя и огън" в двора на къщата в Дълбок дол на артистичното семейство Нина и Цветан Донковски.
Разговор на Светла Тодорова с организатора Цветан Донковски.
• Темите на деня: на поетесата Мария Донева на рождения ѝ ден. За светлите и възвишени чувства в живота на човек. Разговор с поетесата Мария Донева.
• На 50-ата годишнина от откриването на единствения по рода си на Балканите и по поречието на Дунав етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене", град Тутракан. Как се съхранява богатата материална и духовна култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските рибарски селища
• Разговорът – Избрано
- За смешното и тъжното в живота и на сцената. Разговор с актрисата Елена Атанасова.
- За талантите и вярата, за безграничните възможности и силата на духа. Разговор с Десислава Чутуркова – актриса, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
Водещ: Василена Мирчева
• Къде е общият знаменател между киберсигурността и вълшебните приказки и какво може да ни каже историята на Пепеляшка за избора на лична парола – разговор с Лука Вигано, преподавател в Департамента по информатика на "Kинг`с колидж" Лондон.
• Науката не спи: Как спят животните научаваме от Никола Кереков.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Силвия Чолева
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол
• Диалозите с Михаил Неделчев на "Аполония" 2024 – разговор с литературния историк, критик и публицист.
• Актьорът Владислав Стоименов за постановката на Младежкия театър "Опасни връзки", която се играе на сцената на Празниците на изкуствата.
Надежда Радулова представя книгата си "Тук живее Йожи" на 40-ото издание на фестивала в Созопол.
• "Пулсът на танца" в лятното кино на "Аполония" – разговор със сценариста и актьора Георг Киряков за първия български танцов филм.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
Водещ: Калина Томова
Представяне на ансамбъла Profeti della Quinta с ръководител Елам Ротем чрез записи на произведения от Луцаско Луцаски, Саломоне Роси, Филип Вердело, Орландо ди Ласо, Елам Ротем и анонимни композитори.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
Водеща: Венета Гаврилова
• Божествата на съдбата в европейската култура – разговор с авторката на изследването доц. Мая Александрова.
• 30 години "За думите" (от фонда на предаването): По следите на думата "мързел" – доц. Христина Дейкова.
• Всичко за образованието: Наръчник за самонасочено учене за тийнейджъри – разговор с психоложката Нели Цветкова, авторка на наръчника.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Ани Маринова
Сладкото като история и ритуал: Захарно петле
Поредицата "Сладкото като история и ритуал" е посветена на сладкия вкус и неговия ритуален и празничен характер. В четири епизода, чрез сладостите в кухнята на българи, турци, бежанци и арменци, ще представим познати и не толкова познати пластове от културата на тези общности у нас. Гостите ни са изследователи, майстори сладкари, запалени кулинари, представители на различните етноси в България.
В първия епизод от поредицата – "Захарно петле" ще проследим историята на сладкия вкус у нас. Сладостите в традиционната култура на българите са специална, ритуална храна, която се консумира в определени случаи, радостни и тъжни, от определени хора, и която има своя символика. Сладкото не е било нито всекидневна, нито пък обикновена храна, а сладките изделия, като захарните петлета, бонбоните, халвите, фондана и карамела, захарните целувки, приготвяли единствено майсторите шекерджии в своите дюкяни.
Събеседници: Мария Маркова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и Боян Минчев, майстор в шекерджийската работилница на Етнографския музей на открито "Етър" в град Габрово.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водеща: Милена Лекова
Творческите общности и тяхното бъдеще – разговор с Орфей Миндов, директор на Националната гимназия "Тревненска школа" и с Петър Михайлов, учител в Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
Водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
Водещ: Мария Вълчанова
Донка Митева и нейното изкуство
Тя е очарователна млада дама, която вече повече от две десетилетия развива и утвърждава своя талант на диригент, педагог и музикален общественик в една от най-престижните европейски музикални школи, каквато е тази на Германия. Това е ръководителят на ансамбъл "Колегиум музикум Берлин" Донка Митева, чиито записи, любезно предоставени от нея, ще звучат тази вечер от 19.30 ч. в предаването "Студио музика", от които ще се убедим, че ръководения от нея състав изпълнява с изключително майсторство образци от целия свят, в това число и българска музика. Заедно с това, самата тя ще ни разкаже за някои от най-значимите моменти и преживявания в творческия си летопис до момента.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
На-доброто от "Аларма" – запис от първото гостуване на мултиинструменталиста и блус-траш легенда Бийт Целер от Берн (Швейцария) у нас, осъществено през далечната 2014 г. по покана на "Аларма Пънк Джаз". Бийт Целер, известен с артистичния си псевдоним Ревърънд Бийт-Ман е създател на лейбъла за "примитивен рокендрол" Voodoo Rhythm Records и откривател на ъндърграунд артисти от цял свят. Предаването включва и интервю с него.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
Водещ: Михаела Колева
Синтезаторите – обект на сериозно любопитство от страна на джаз музикантите от 70-те години насам. Разглеждаме различни възможности за включване на синтезаторите в джаз музиката – от фонов тембър, създаващ специфична атмосфера, до водеща солова линия с открояващ се, понякога дори ексцентричен звук. Слушаме различните начини, по които са възприети синтезаторите от съставите на Дейвид Сеншъс, Ерик Трюфа, Чик Къриа, Арън Паркс…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23