Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Илко Ганев: Работещите на територията на сценичните изкуства да мислят в какво възпитават публиките

"Здравей, как си, приятелю" на "Аполония"

Севар Иванов: В момента целият Созопол е една голяма сцена!

Музикалният театър гостува на Празниците на изкуствата "Аполония" със своя мюзикъл по песните на Стефан Диомов "Здравей, как си, приятелю" на 1 септември от 21 ч. в Амфитеатъра на Созопол. 

Емблематичната и обичана от всички поколения песен на "Тоника" e избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина Кънева, либретото е на Юрий Дачев,  а координатор на проекта  е Пеньо Пирозов. Диригент – Георги Милтиядов. Режисьор – Камен Воденичаров. Музиката на спектакъла вплита в себе си нови аранжименти на едни от най-красивите песни на композитора Стефан Диомов.

Севар ИвановЕто какво сподели в "Артефир" за спектакъла актьорът Севар Иванов, който е асистент режисьор на Камен Воденичаров:

"Как съм? Изключително съм развълнуван от това, че съм тук на "Аполония". За първи път съм тук не като актьор, не аз да съм на сцената, много е напрягащо да си зад сцената и чисто организационно. Но да – добре съм. И се радвам, че дойдох в Созопол, за да си припомня тази енергия от творчество, изкуство. В момента целият Созопол е една голяма сцена!"

Зам.-министърът на културата и театрален режисьор Илко Ганев каза в "Артефир":

Илко Ганев"Чувствам се прекрасно и това, което правят Маргарита Димитрова и нейният екип, създава настроение, създава споделена общност и наистина усещане за някакъв различен свят, в който си дават ръка хора от различни области на изкуството на това одухотворено артмясто. Моята първа "Аполония" беше пред 20-тина години, когато наблюдават през огражденията, и още тогава знаех, че тук се случва нещо магично. 

Тези Празници на изкуствата са истински пример за непреходност, за нещо, което устоява на времето и на всякакви изпитания и предизвикателства. Щастлив съм, че имам този професионален ангажимент да замествам министъра на културата по време на откриването, а и успях да гледам няколко неща, които не бях гледал. 

Искам да поздравя директора на Музикалния театър Еделина Кънева, която наследи и доразви един прекрасен екип – правят изключителни неща. Публиката съпреживява случващото се на сцената – и чрез музиката, и чрез актьорските изпълнения – това е показателно, че това, което се случва, върви в правилната посока.

Би трябвало всички, които се работят на територията на театъра, на сценичните изкуства да се занимават с това в какво възпитават публиките, децата, младежите, учениците, студентите, както и публиките, до които не са достигнали. 

Другият аспект, в който трябва да разгледаме този въпрос, е нормативната база и изобщо административно-нормативната уредба – финансирането, за какво се харчат публичните средства, правилно ли се разходват данъците на хората, какви са политиките, които следва да се развиват, бюджетните програми... 

Има и положителна посока. За първи път културата разполага с такъв рекорден бюджет и би било грехота той да се разходва неправилно, безразсъдно и безотговорно."

Разговора на Таня Димова с актьора Севар Иванов и със зам.-министъра на културата Илко Ганев можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки – Музикален театър и Таня Димова, БНР, и личен архив на Севар Иванов

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04

Киното – като визуалната памет на нашето общество

Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се развихря? Доц. Деян Статулов, кинокритик, сценарист, ръководител на сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, има отговор. Случват..

публикувано на 07.10.24 в 10:22

Владислав Христов с награда "Морето"

Националният литературен конкурс "Морето!" се проведе в Ахтопол за девети път. Журито – Митко Новков (председател), Ина Вълчанова и Ина Иванова удостои 12 автори. С творбите си участваха над 200 тази година.  Владислав Христов спечели първа награда в раздел "Поезия", а Юри Лазаров – в раздел "Проза". Сред останалите награди, връчени на 29 септември,..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25