Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 4 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на Грегоар Маре в дуото му с пианиста Ромен Колен преразказващи Енио Мориконе, през две предавания с интерпретации по Фелини до музиките на Бертолучи.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от южните щати на САЩ.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Учената принцеса", словашка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Жестокият цар" от Николай Райнов

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
Водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Каква е ситуацията в Рила в края на лятото - разказ на еколога Данита Заричинова след мащабната доброволческа акция, която свали тонове боклук от "покрива на България” и разкри критичното състояние на планинските води не само там.
• Разговорът – Избрано
За театралните сцени от следващите дни: В Световния ден на театъра през 2024 година говорихме с двама абсолвенти на НАТФИЗ - Силвия Болярска и Петар Андреев.   

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis – Избрано
Водещ: Александър Райчев
• За недостига на медицински сестри и нуждата от Медицински стандарт по здравни грижи и методика за изчисляване на нуждите от кадри, разговор с Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
• Здрава ли е българката, за да ражда здрави деца? Естественото раждане е важно, защото това е по-безопасният начин. Избягването на секцио намалява риска от инфекция, кръвозагуба, тромбози, емболии и оперативен белег. Разговор с д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ "Майчин дом".
• Имунната система не трябва да е силна, трябва да е балансирана. Разговор с проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Водещ: Диляна Трачева
• Фронтменът на "Остава" Свилен Ноев представя новата песен на групата – "Мона Лиза", която ще прозвучи за първи път на живо в предстоящия им концерт.
• Мария Мутафчиева представя новата песен на "Мери Бойс Бенд" "Цветен пейзаж" и кани на концерт на групата.
• Певецът Стефан Илчев след дебюта на програмата му "Дестинация Бургас" и преди издаването на дебютната му стихосбирка.
• Деница Славова с новини за предстоящия фестивал за българска авторска музика на независими артисти REBEL REBEL IV By The Sea 2024 във Варна.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Силвия Чолева
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол
• Кирил Топалов представя книгата си "Живот по неизбежност"
• Литературно четене "Виж ме: силна и свободна" организира Фондация – репортаж
• Боян Арсов за моноспектакъла "Луцифер" с режисьор Николай Младенов
• 3 представиха новия си албум, както и част от музиката на филма на Дими Стоянович - интервю с Живко Петров, Димитър Семов и Димитър Карамфилов
• Албена Михова и Маргарита Хлебарова за спектакъла "Шаферки" с режисьор Владимир Люцканов

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
Водещ: Алисия Томова
Златното момче Хуан Диего Флорес.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
Водещ: Бойко Ламбовски
Бохемството – история и практики
В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. Участници във втора част – професор Алберт Бенбасат, Марин Георгиев, Петър Величков, автори на изследвания и мемоарни бележки, включващи интересни подробности от по близкото и по далечното минало на най-посещаваните обществени средища - кръчмите.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
Водещ: Мария Вълчанова
Едни от най-обичаните и известни музикални образци, посветени на годишните времена: "Полъхът на пролетта"

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Значението на културно-историческото наследство през погледа на младите - разговор с арх. Кристияна Брънзалова, създател на фондация "Даскал Брънзалов", която има за цел да опазва стари сгради с отличителна архитектурна стойност, и Елена Стойчева, една от създателките на влога "Архитектурни съкровища – на село".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас (концертен)
Водещ: Пламен Георгиев
Слънчева екзотика от района на Карибите – островите Мартиника и Гуаделупа, Сен Мартен, Френска Гвиана и Хаити. Стилово разнообразие (салса, зук, реге, реге-рап, фолкпоп, етноджаз) и колоритни изпълнители – Марша Джо, "Биги Тинг", "Ле Шарлот", Баго, Обас Беетова, "Тенор Бе", Ролан Бривал, "Малавоа"…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Водещ: Петя Габрова
Представяме операта "Le Grande Macabre" на Дьорд Лигети, предоставена от Европейския съюз за радио и телевизия. Участват Георг Нигл, Сара Аристиду, Андрю Уотс, Волфганг Банкл, Марина Пруденская, Герхард Сийгел, Даниел Йенц, Словашкия филхармоничен хор с хормайстор Йозеф Хаброн и оркестъра на Виенската държавна опера с диригент Пабло Херас Касадо.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
• Най-доброто от "Аларма" – запис от първото гостуване на мултиинструменталиста и блус-траш легенда Бийт Целер от Берн (Швейцария) у нас, осъществено през далечната 2014 г. по покана на "Аларма Пънк Джаз". Бийт Целер, известен с артистичния си псевдоним Ревърънд Бийт-Ман е създател на лейбъла за "примитивен рокендрол" Voodoo Rhythm Records и откривател на ъндърграунд артисти от цял свят. Предаването включва и интервю с него.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
Водещ: Людмил Фотев
Започваме с излезлия след смъртта на Чик Кърия негов албум в дуо с банджото на Бела Флек. В последния си албум, Пат Матини също свири музика на Чик. Плюс последната продукция на гостувалия ни португалски вокалист Антонио Замбужо в един рядък дует с бразилската китара на Яманду Коста.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10