Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно училище с мисия вече посрещна своите ученици

Снимка: Рixabay

Уютът на есента все по-осезаемо се прокрадва, а първият учебен ден наближава. Едно необикновено училище вече посрещна своите ученици. За мисията на училище "Алгоритъм" с изучаване на руски и английски език в "Нашият ден" говори директорът Любов Берова.

В училище "Алгоритъм" преподават учители и учат деца с различни националности, дошли от Русия, Украйна, Германия, Австрия, Израел, разказва Берова. Образователната програма цели да улесни процеса на интегриране в страната ни за новодошлите ученици.

По думите на директора самата дума "алгоритъм" означава да извървиш дадени стъпки, за да постигнеш определена задача. Задачата на училището е да адаптира децата към новата културна и социална среда чрез образованието. Ето защо в училище "Алгоритъм" се преподава паралелно на руски, английски и български език.

По-големите ученици – тези след 5 клас – свикват по-трудно в нова среда, защото преживяват тежко раздялата с приятелите и родината си, споделя Берова.

Директорът вярва, че училищното обучение трябва да е възпитаващо – освен знания, то изгражда и личности.

Берова подчертава, че в учебната среда политически конфликти няма и всички преподаватели се грижат основно за образованието на децата.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнемогващата природа – разказ за планината в края на летния сезон

Мащабна доброволческа акция свали тонове боклук от Рила и разкри критичното състояние на планинските води . Каква е ситуацията в планината в края на лятото – разказ в "Нашият ден" на еколога Данита Заричинова . Доброволците са намерили и изчистили от планинските площи около 3,5 тона битови отпадъци, някои от които токсични – батерии,..

публикувано на 04.09.24 в 09:40
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15
Росица Банова

Избрано: Росица Банова – китайски ученици, български корени и световни успехи

През месец август, предаването "Нашият ден" предоставя възможност на своите слушатели да си припомнят някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината. Сред тях се отличава разговорът със световноизвестната пианистка Росица Банова. В това специално интервю, Банова разкрива детайли от своята житейска и професионална история, представяйки..

публикувано на 30.08.24 в 12:04

Миграция на душата: Защо Ейми Ан Сабела избра живота в България пред този в САЩ?

В рубриката "Мигранти с таланти" днес ви разказваме историята на Ейми Ан Сабела  – американка от Ню Йорк, която мечтае да стане българска баба. Родена и израснала в Ню Йорк, Ейми Ан Сабела прекарва голяма част от живота си там, но събитията на 11-и септември я принуждават да преосмисли приоритетите си в живота. "Разбрах, че животът може да се промени..

обновено на 30.08.24 в 11:45