Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виж ме: свободна и силна" – вечер с творбите на български поетеси и Жените Survivors

Жените Survivors – първата българска общност от жени, успели да се спасят от домашно насилие, за жени, поели към промяна и нов живот – излязоха пред публиката на "Аполония" в Градската художествена галерия в Созопол, за да представят преживяванията си в една поетична вечер. Така те заявиха "Виж ме: свободна и силна".

Всяка от тях е преминала курс по поетично писане под менторството на седем български съвременни поетеси - Албена Тодорова, Биляна Димова, Ева Гочева, Камелия Панайотова, Надежда Радулова, Ренета Бакалова и Силвия Чолева. Проектът е реализиран под ръководството на драматурга и поет Стефан Иванов.


Водеща на събитието беше актриса Анета Иванова. Тя разказа за серията от творчески срещи на жените, които опознават тънкостите на творческото писане в стихотворна форма.

Организатор на събитието е фондация Emprove, за която е от изключително значение да се комуникира с широката общественост темата за силата на жените и за това как да се справят с емоционалните травми и житейски сътресения. Фондацията е открила пряк и ефективен път до публиката – този на изкуството. От Emprove вярват, че то има въздействащата сила да пробужда, замисля и променя. Неслучайно част от поезията на Жените Survivors беше прочетена от актрисата Елена Телбис.


Друга част от стиховете беше представена и като песни,  създадени специално за поетичната вечер от Ива Янкулова.

Организаторите на "Виж ме: свободна и силна" припомнят, че всеки може да последва страниците на фондацията в социалните мрежи, както и да се присъедини към чатбота ѝ във Вайбър, наречен "Съветник за силата вътре в мен".

"Виж ме: свободна и силна" ще се състои отново на 20 октомври от 16 часа в Дома на киното.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоанета Първанова , Бистра Писанчева, Теодора Церовска (седнала) и Стойо Тинков (от ляво надясно)

Когато занаятът се превръща в изкуство

Човешките съдби са сходни на една картина от дантела. Ако се загледаш в сърцевината, не знаеш кое къде почва и кое къде свършва. Когато се отдръпнеш, всичко е едно взаимосвързано цяло. За "бялата магия", която се е превърнала във визитна картичка на Калофер, в "Домът на музите" разказват Антоанета Първанова, председател на Българския център за..

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Главен герой в две книги: Михаил Неделчев

Диалозите с Михаил Неделчев на "Аполония" 2024 - така беше озаглавена вечерта-разговор с литературния историк, критик и публицист в Художествената галерия на Созопол. Бяха представени "Биографичните сюжети на литературния историк" на Елка Трайкова и "Разговори с Михаил Неделчев" на Пламен Дойнов – две книги, в които проф. Неделчев е главен герой. За..

публикувано на 04.09.24 в 17:05
проф. Кирил Топалов и проф. Михаил Неделчев (от ляво надясно)

За неизбежността на живота

На "Аполония" в Градската художествена галерия Кирил Топалов представи новата си книга "Живот по неизбежност".  Написана е в жанра на мемоарния роман.  С ирония и самоирония Кирил Топалов разказва за интересни моменти в своя живот, като е едновременно разказвач и главен герой. За книгата говориха Кирил Топалов и Михаил Неделчев. Чуйте..

публикувано на 04.09.24 в 16:22

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи" на "Аполония"

Поетесата и преводачка Надежда Радулова представя на 3 септември от 18.00 часа в Художествената галерия на Созопол, в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" своя сборник проза "Тук живее Йожи". Историите в книгата, заявена като роман в 21 разказа, са разнообразни, както и стилистичният подход на авторката към тях. Надежда..

публикувано на 03.09.24 в 15:34

"За неизбежната случайност" на "Аполония" 2024

Не мислим и не живеем в един жанр, дните ни са шизофренични, достатъчно еклектични и книгата на Иван Ланджев покрива различни, големи полета от знанието на днешния ден, каза Георги Господинов по повод " За неизбежната случайност " – сборника с есета, истории и фрагменти на Ланджев, който беше представен в Градската художествена галерия в Созопол..

публикувано на 03.09.24 в 12:30