Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден е събитие в града под тепетата

10 години от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата

Концерт с вход свободен предстои днес от 18:30 ч. на площад "Централен"

Снимка: "Пловдив 2019"

Днес Пловдив празнува 10 години от обявяването си за Европейска столица на културата и 5 години от провеждането на събитието. Титлата отвори врати за редица културни, социални и икономически възможности в града под тепетата. 350 проекта и над 900 събития бяха осъществени в Пловдив, като бяха обособени нови галерии и пространства за култура, обновени бяха археологически обекти и градският площад бе реновиран.

С голямо музикално събитие на площад "Централен" Пловдив ще отпразнува кръглата годишнина от получаването на престижната титла. Концертът ще бъде открит в 18:30 ч. от DJ Dian Solo. Пловдивчани ще имат възможността да чуят на живо световните музиканти от Kraak&Smaak и Oscar & the Wolf. Входът на събитието е свободен.

В репортаж за "Нашият ден" кметът Костадин Димитров разказва повече за кипящия културен живот в града.

"Всяка година през септември Пловдив се превръща в огромна и кипяща от живот сцена. Започна вече Есенният салон на изкуствата, организиран от Община Пловдив и многобройни партньори. Най-големият културен формат под тепетата включва събития от всички жанрове.", заявява Димитров.

По думите на кмета Пловдив е доказал, че титлата Европейска столица е нещо устойчиво, а не еднократен акт.

От 5 до 8 септември централната улица "Иван Вазов" ще бъде затворена за коли, за да се проведе голям фестивал в открита градска среда, споделя Димитров и обещава много музика, игри, изкуства и гастрономични удоволствия за жителите и гостите на Пловдив. В музикалната програма участие ще вземат Група "Остава", Теодосий Спасов, ученици от Музикалното училище, гости от Гърция.

В последните няколко години Пловдив предлага богата културна програма, благодарение на инициативи като Opera Open, One Dance Week, литературния фестивал "Пловдив чете" и театралния форум "Сцена на кръстопът", изброява кметът.

Към момента проектът за реновиране на старото кино "Космос" и превръщането му в пространство за култура е в процес, изтъква Димитров.

Кметът приканва слушателите да посетят най-стария град в Европа, който предлага впечатляващи исторически и културни забележителности, а през 2022 година е признат за най-добра туристическа дестинация.

"Елате в Пловдив – хубаво е!", призовава Димитров.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмил Тодоров

Отзвук от вечерта на "Аполония" в памет на Людмил Тодоров

Две книги на Людмил Тодоров – сборникът с три новели "Посланичката" и книгата с четири неекранизирани сценария "От какавидата до пеперудата. Незаснето" – бяха представени по време на "Аполония" в памет на светлата творческа личност, която напусна този свят миналата година. В репортаж за "Артефир" чуваме думите на Златна Костова, Георги..

публикувано на 05.09.24 в 12:32

Холивудската филмова индустрия отвътре в книгата на Владимир Тодоров

Владимир Тодоров ще представи на "Аполония" книгата си "Холивудобългарин. В страната на илюзиите". Предговорът е на Чавдар Гюзелев, който е автор на фотографията и художник на корицата. Ето какво четем в него: "Това, което ще прочетете в тази книга, е наистина изживяно от Владо, без украшения." Както пишат пък издателите, в автобиографичната..

публикувано на 05.09.24 в 12:35
Алек Попов

Тази вечер "Аполония" почита Алек Попов

Тази вечер (4 септември) в рамките на литературната програма на "Аполония" ще бъде почетен непрежалимият Алек Попов – писател, драматург, сценарист, директор на дом-музей на детската книга "Ангел Каралийчев", главен редактор на сп. "Родна реч" и човек, дал изключително много на хората около себе си. За личността, творчеството и неподражаемото..

публикувано на 05.09.24 в 11:14
Захари Карабашлиев

За историческите рани и литературното пречупване на травмата

Българинът се стреми към историята, усеща я като нещо много важно и същевременно не я познава и не успява да отработи травматичното миналото.  Именно литературата и романи като "Рана" от Захари Карабашлиев ни позволяват да влезем във времето и да пречупим травмата. Авторът на романите "18 % сиво", "Жажда", "Опашката", "Хавра" и "Рана"..

публикувано на 05.09.24 в 10:13
Цанко Лалев

За пътя към "Домът на пчелите" и вековната битка между добро и зло

Поетът, писател, издател и преводач, автор на повече от 50 книги и енциклопедии за деца, Цанко Лалев , представя в "Нашият ден" своя роман "Домът на пчелите" , с който вчера се запозна публиката на "Аполония". По думите на автора това не е роман за деца, а роман с деца. Книгата е мултижанрова, многопластова и трудно се побира в познатите..

публикувано на 05.09.24 в 09:30