Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Велина Иванова: Част втора

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Проверяващите органи са единодушни, че изграденото съоръжение представлява незаконен строеж

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73, в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица.

На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община "Възраждане", които не довеждат до необходимата реакция.

Иванова описа въпросната постройка, която граничи с нейния собствен имот, като тераса с площ 43 кв. м, която съседът е покрил с масивна дървена конструкция, керемиди, дограма и 12 прозореца. Постройката се отводнява чрез улуци в имота на Иванова, като вече има топлоизолация и прокарано електричество.

Иванова съобщава, че непосредствено след излъчването на предаването, на 25 юли, е извършена съвместна проверка на ДНСК, заедно със служители на Столична община, дирекция "Общински строителен контрол" и експерти от район "Възраждане". 

Проверяващите органи са единодушни, че изграденото съоръжение представлява по своята същност незаконен строеж, тъй като липсва, каквато и да било, документация за извършените строително-монтажни дейности, заявява Иванова.

Подателите на сигнала очакват констативен акт, констативен протокол и издаване на заповед за премахване на незаконния строеж. До момента няма резултат, казва Иванова.

В ефир прозвучава писмо по повод извършената проверка, изпратено от страна на ДНСК до водещата на предаването "Законът и Темида" Анелия Торошанова.

В заключение писмото гласи, че от ДНСК е изпратено писмено решение до районна администрация "Възраждане" и Дирекция "Общински строителен контрол", в което са дадени указания за последващи действия, съобразно компетенциите и правомощията на общинската администрация по Закона за устройство на територията, като е определен 20-дневен срок за уведомяване на всички страни по преписката.

На прякатата телефонна линия се включва началникът на ДНСК инж. Лиляна Петрова.

Имотът, на чиято територия се намира проблемният строителен обект, е част от един изцяло регулиран поземлен имот, съответстващ на устройствения план.

На място съвместната проверка установява, че проблемното леко слънцезащитно съоръжение не представлява такова. То може да се квалифицира като надстрояване/преустройство, променящо предназначението на вече съществуваща тераса. Това изисква разрешение на строеж – такова не е представено.

Посоченият строеж, като категория, е изцяло в правомощията на районната админситрация, поради което те са присъствали на проверката, но и са получили констативен протокол от ДНСК за предприемане на последващи действия.

При неизпълнение ще бъде образувано административно-наказателно производство срещу длъжностните лица, заявява инж. Петрова.

Иванова се обръща към инж. Петрова със следния въпрос: Как с разрешение за ремонт на магазин може да се изгради нова сграда, като всичко е съборено до минус 2 м под кота 0. Наремето е имало заповед, издадена от старото ДНСК за незабавно спиране на строежа, тъй като разрешителното не отговаря на тези изкопни дейности, пояснява Иванова. 

Към момента издаденото разрешение за ползване представлява стабилен административен акт, отговаря инж. Петрова. Органите на ДНСК нямат право да преразглеждат влезли в сила разрешения за ползване. Тяхното преразглеждане е единствено по съдебен ред след подаване на жалба от заинтересовани лица, уточнява инж. Петрова. 

В края на разговора Иванова казва: "Апелирам към г-н Илиев, кмет на район "Възраждане" – нека да задвижат процедурата, да спазват сроковете и да излязат най-сетне с тази заповед по чл. 225 за премахване на незаконен строеж."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39

Проектът Inspire в търсене на решения за превенция на насилието над деца

По данни на УНИЦЕФ почти всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Най-разпространено е емоционалното, следвано от физическото и сексуалното насилие. Пренебрегването също е насилствена форма.   Защо и как може да се подобри националната подкрепа за превенция, интервенция на насилието над деца..

публикувано на 13.09.24 в 10:02
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16