Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

Премиерата на спектакъла е част от специалният сезон, с който Младежкият театър "Николай Бинев" ще навършва 80 години

13
Снимка: Гергана Дамянова

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа.

Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито море".


"Това са две миниатюри и когато има такива малки шедьовърчета, бисерчета, мини песи – те много често се играят в комбинация една с друга", обясни режисьорът на спектакъла Пламен Марков. По негови думи "Чарли в открито море" решава човешките проблеми, проблемите на обществото.

"Чарли" е една от първите пиеси на Славомир Мрожек. Написана  през 1961 година, тя разказва историята на един офталмолог, двама чудати пациенти и един (не)съществуващ враг, който може и да е извършил нещо ужасяващо, но може и да не е. Пиесата се занимава с това кой е всъщност Чарли и дали въобще човек е този, който е.

"В открито море" е една от най-успешните едноактови пиеси на полския драматург. Тя проследява съдбата на трима напълно различни корабокрушенци, които гладуват на спасителен сал насред морето, докато в един момент не им се налага да намерят демократичен и справедлив път към решението кой от тях да бъде изяден от другите двама.


Абсурдността в историите всъщност води до идеята за напълно възможната реалност.

"Мрожек е известен сатирик, затова по едно време не се връща в Полша, пиесите му са твърде сатирични и са на ръба на поносимото", "обяснява Пламен Марков за драматурга. – "Това е един световноизвестен комедиограф."

Според режисьора на "Чарли в открито море" ако сатирата мине в карикатура, която просто осмива едни лоши хора или явления, тя е беззъба. Когато обаче започнеш да се разпознаваш с онова богатство човешко, което си мислиш, че носиш, в едни абсурдни обстоятелства и не си сигурен ти самият как би постъпил, ако изпаднеш в подобна крайна ситуация, в каквато героите на тези две миниатюри са поставени, нещата стават по-разпознаваеми, без да спират да бъдат абсурдни.

Актьорите, които ще разиграят сатиричните сюжети на сцената на Младежкия театър, са Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев и Стефан Мавродиев. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, а композитор е Калин Николов.


За това какво са 80 години за театъра Пламен Марков казва:

"Битка по пътя е. Никой театър не е велик или слаб, той се бори постоянно за своя нов облик, защото театърът - неговата драма и неговото величие, са в неговата сиоминутност. Те много бързо преминават, защото това е едно от последните все още живи изкуства и то се случва само - както са казали класиците - тук и сега и утре вече го няма. Театърът трябва да се бори непрекъснато, за да бъде на най-високото си ниво в общуването с публиката. Пожелавам на Младежкия театър да се бори, надявам се с тази премиера да помогнем за този път. Много често театърът е Чарли, който не е ясно кой е, но всички го преследват, за да го застрелят, и много често е на корабокрушенски сал в откритото море, така че има попътен вятър."

Целия разговор с Пламен Марков чуйте в звуковия файл.

Снимки: Гергана Дамянова / МТ "Николай Бинев"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05
Две кукерски маски на Людмил Йорданов участват в „Хомо Фабер“ 2024 във Венеция.

Българското участие на биеналето "Хомо Фабер"

Трима българи са част от третото издание на тазгодишното издание на биеналето за занаятчийско изкуство "Хомо Фабер" във Венеция, което продължава до края на септември. Росина Пенчева, посланик за България на биеналето, твърди, че то става все по-популярно. Тази година за първи път ще бъдат връчени и награди, което ще стане с гласуване от публика,..

публикувано на 16.09.24 в 08:25