Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба с рисунки на деца и младежи в риск

Снимка: БТА

На 24 септември ще бъде открита благотворителна изложба с рисунки на деца и младежи в риск, организирана от галерия "Нирвана" и фондация "Движение на българските майки". За красотата, емоциите и каузата на предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва Росица Букова.

Изложбата представя творби на деца и младежи (12 г. – 23 г.), живеещи в социални институции, напуснали социалните институции или имащи специални потребности, споделя Букова.

18-годишните младежи, които напускат институциите, по някакъв начин продължават да бъдат деца в риск, по думите на Букова. Други деца живеят със семействата си, но социалният им статут ограничава възможностите им за развитие, допълва организаторът. Сред единадесетте деца, участващи в изложбата, има и такива, преборили се с онкохематологично заболяване. Картините на всички участници са емоционални, лични, пъстри и красиви, защото показват обич към околния свят.

В изложбата, която е по идея на галериста Николай Младжив, участие ще вземат деца и младежи от цялата страна, изтъква Букова.

Сумата от всяка закупена картина ще бъде преведена на сметката на всеки един от участниците, за да подпомогне неговото бъдещо развитие, подчертава Букова. Това е инициатива, която организаторите смятат да продължат във времето.

За да преследват мечтите си децата в риск трябва да усетят уважение, да изпитат доверие и да бъдат убедени, че не са различни. Обществото несъзнателно ги разделя, смята Букова.

Откриването на изложбата предстои на 24 септември от 18:30 ч., като 22-те картини ще могат да бъдат видени в следващите 5 дни. Мястото е галерия "Нирвана" на ул. "Ангел Кънчев" № 17, уточнява Букова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато. В "Нашият ден" чуваме гласовете на граждани и представители на местната власт, както и откъси от филма "Призраци от мините – завръщащата се заплаха от рудодобив в община Своге". Събеседници в разговора са  Екатерина Петрова , адвокат и управител на клона на сдружение "Ти решаваш" за..

публикувано на 02.10.24 в 09:32