Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Антонова – Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

| обновено на 01.10.24 в 11:18
Юлияна Антонова-Мурата
Снимка: Емил Николов, БНР

Юлиана Антонова – Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България. Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането за малките моменти и уроци от ежедневието, които често забравяме, забързани в динамиката на съвременния живот.

Юлиана сподели и лична история, свързана със семейството си, която силно я вълнува. Когато съпругът ѝ, японец, среща свой съученик, когото не е виждал от детството, той винаги я представя с думите: "Тя е от България". Той го казва с такава радост и гордост, че това дълбоко я докосва. Когато съученикът го попита къде точно е България, съпругът ѝ посочва сърцето си и казва: "Тук, тук е България". Този момент на признание и гордост, както и радостта на нейния син, който е наполовина японец, карат Юлиана да се чувства още по-силно свързана с България.

Юлиана Антонова – Мурата говори също за вдъхновението зад своите книги. Тя обясни, че историите, които пише, са уроци, валидни не само за Япония, но и за всяка друга страна, включително и България. В книгите си тя описва малките жестове и моменти на радост, които се случват не само в Япония, но и навсякъде – в малки села, в София, на улицата, и това е нещото, което я вдъхновява.

Книгите ѝ "Моши, моши, Япония", "Уки уки, Япония" и новата "Хай, хай, Япония" предават уникални културни преживявания, които се фокусират върху добротата и радостта в ежедневието. "Уки уки" например означава "да живееш с радостта в сърцето си" – послание, което насърчава хората да бъдат усмихнати и позитивни, независимо от обстоятелствата. Тя също така сподели, че в Япония не образованието е най-важното, а отношението и настроението, което човек носи със себе си в ежедневието си.

С голяма нежност Юлиана разказа за концепцията зад книгата "Сан сан Япония" – мекият слънчев лъч, който огрява живота ни. За нея този лъч е символ на позитивността и добрите взаимоотношения, които можем да създадем всеки ден чрез малките жестове – поздрав към съседа, усмивка на случаен минувач или доброто отношение към хората около нас. Тези теми и идеи се преплитат във всичките ѝ произведения, създавайки усещане за топлина и радост в читателите.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10