Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на психичното здраве:

Проф. Христо Хинков: Гласът на разума започва да затихва

Проф. Христо Хинков
Снимка: Министерство на здравеопазването

В Деня на психичното здраве в "Нашият ден" разговаряме с проф. Христо Хинков, психиатър, бивш министър на здравеопазването.

Разбирането на проблема в областта на психическото здраве в България е свързано с нивото на културно развитие у нас, смята проф. Хинков.

"Изоставаме драстично в това културно развитие от водещи европейски народи, където сме се устремили, където е нашият цивилизационен избор", казва гостът.

Необходимо е в българското общество да се промени отношението към психично болните пациенти. Трябва да бъде видян потенциалът на тези хора да бъдат пълноценни граждани.

След като излиза от НЗОК и започва да работи за Центъра по обществено здраве, проф. Хинков се отдава на темата за реформа в психиатрията. За съжаление наблюдението, което има през всичките тези години, е, че голяма част от самите психиатри у нас са доволни от сегашното положение.

Много стъпки трябва да бъдат извървени, за да се достигне до разбиране и справяне с проблема за психичното здраве, по думите на проф. Хинков. На първо място остава въпросът за акредитацията на психиатрични заведения, която е премахната. Ако акредитацията се обвърже с възможностите за включване на договорите с НЗОК, това би затегнало контрола, обяснява проф. Хинков.

Голям проблем е липсата на клинични пътеки в психиатрията. Няма нито една частна психиатрична клиника, защото тя не би могла да сключи договор с НЗОК. Проф. Хинков споделя, че се е стигнало до решение да се прокарат такива клинични пътеки за тежките психиатрични болести, но то не е влязло в действие.

Психиатърът дава пример с Италия, където още преди близо 40 години започва реформа в отношението на специалистите към психично болните пациенти. В следствие на разбирането, че тези пациенти могат да функционират пълноценно в обществото е затворена голямата психиатрична болница в Триест, разказва проф. Хинков. Гостът пояснява, че в развитите общества тенденцията е насочена към психо-социалната рехабилитация.

Към момента у нас съществуват 12 центъра за психично здраве. Докато заема длъжността министър на здравеопазването, проф. Хинков предлага като част от Плана за развитие и устойчивост да бъдат изградени още 12 центъра в областните градове, където няма такива. Решението е било на прага да се осъществи, но не е достигнала политическа воля, по думите на проф. Хинков.

"Българското общество преминава през някакво развитие, но трудно понася изискванията на демократичното и предизвикателствата на съвременния свят. Появяват се най-различни гласове, които са радикални и призовават към безумни неща. Гласът на разума започва да затихва", коментира проф. Хинков, но допълва, че остава оптимист.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Бела Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40

Ая Роуз: Словенската песен с укулеле в сърцето на България

В поредния епизод на "Мигранти с таланти" представяме една млада, красива и талантлива словенка с артистичното име Ая Роуз. Тя е живото доказателство за това как музиката може да създава мостове между култури и хора. Родена в малкия град Целие в Словения, Ая от малка е под влиянието на музиката, която я води към пътя на самостоятелното творчество...

публикувано на 11.10.24 в 12:23