Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Креков: Доста хора в момент подценяват своята кибербезопасност

Ако ви накарат да направите нещо бързо и под паника, вероятно става дума за киберизмама

Снимка: Pixabay

Кои са най-честите форми и начини за измама в онлайн пространството, какво представлява социалният инженеринг и как да откриваме подправените банкови сайтове, за да опазим финансите си – разговор в "Нашият ден" с Даниел Креков, председател на Комитета по киберсигурност към Асоциацията на банките в България.

"Доста хора в момент подценяват своята кибербезопасност. Голяма част от тях биха могли да пострадат от това, че някой е влязъл  в техния профил в социална мрежа и от тяхно име презентира информация, която изтъква някакви качества например на дадена терористична група.", предупреждава в началото на разговора Креков и призовава слушателите да защитават добре своите социални профили.  

Киберизмама може да се случи в сферата на електронното банкиране, на социалната медия или чрез измамен линк, който може да зарази цялото дигитално устройство, пояснява гостът. Различните атаки целят различни ползи за атакуващото лице. Достъп до данните на компютъра, криптиране (заключване) на данни с цел изнудване, достигане до банкова сметка. Креков подчертава, че това са най-често срещаните кибератаки у нас поради невнимание и неинформираност в обществото.

Често срещан метод, прилаган от атакуващите лица, е социалният инженеринг. В тази измамна схема атакуваната жертва е принудена да извърши дадено действие с чувството, че постъпва правилно и сигурно. Ако ви накарат да направите нещо бързо и под паника – например споделяне на лични данни, акаунти и пароли – вероятно става дума за киберизмама, изтъква Креков.

От особена важност е при съмнителни линкове да се проверява домейнът, тъй като измами с подправени сайтове са особено разпространени, по думите на експерта.

Киберизмамите могат да стигат до крайности, подвеждайки даден човек да преведе пари към съмнителна сметка или към терористична организация, което веднага се превръща в повод за разследване на невинното лице, по думите на Креков.

Банките са добре защитени, защото инвестират сериозно в системите си за сигурност. Ето защо човешкият фактор е най-уязвимата част от банковата система и предпазни мерки като двуфакторната идентификация са задължителни за всеки потребител. От януари 2025 в България ще бъде приложена строгата европейска регулация DORA, която ще повиши още повечефинансовата киберисгурност.

Креков предупреждава, че, ако от дадена банка потърсят потребител по телефона и изискат от него да сподели своите парола и юзърнейм, най-вероятно става въпрос за телефонна измама.

В края на разговора Креков апелира да бъдем бдителни, когато оперираме с личните си данни в интернет, използваме онлайн банкиране или пазаруваме онлайн. 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45

"Пловдив Джаз фест" 2024 - в десетката!

И по света, и у нас, думата "джаз" е все така "лесна за произнасяне и приятна за ухото", според Ърнест Хоупкинс, в чиято кратка статия, публикувана в "Сан Франциско Бюлетин" през 1913 година, е упомената за първи път. Думата - с цялото ѝ емоционално и смислово значение, удобно се е настанила и в календара на града под тепетата. А цветната програма,..

публикувано на 28.10.24 в 10:20
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

обновено на 28.10.24 в 09:44