Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Емел Емин.

Живот за разказване: Разказ за съдбата на една татарка

Това е история за татарския етнос, който населява земите на Североизточна България, видян през очите на Емел Емин от град Добрич. Тя разказва какво я отвежда в Констанца, защо животът й преминава далеч от нейния любим и незабравим роден град, как любовта..

публикувано на 19.02.13 в 13:42

След 18 – какво?

Какво се случва с момичетата и момчетата, които напускат домовете за деца, лишени от родителски грижи. Получават ли и какви шансове за развитие или улицата ги поема? Чуйте личната история на Габриела Тодорова – момиче, израснало в институции, както..

публикувано на 29.01.13 в 12:55

„Заедно в игрите”: сдружение „Азбукари” представя своя проект за нова детска площадка за деца с и без увреждания

Как трябва да възпитаме в децата чувство на толерантност, човечност и разбиране към различния? Със сигурност – чрез игра. Да бъдат преодолени различията на площадката за игра – един проект на сдружение „Азбукари” , които ще открият през месец юни детска..

публикувано на 22.01.13 в 13:16
Така живеят децата от дома за деца, лишени от родителски грижи „Теофано Попова” в Стара Загора. Зад безгрижието и усмивките е спотаена дълбоката тъга от това да бъдеш изоставен и сам на този свят!

Живот без родители

Съдбата на изоставените деца – как да бъдат накарани да се почувстват пълноценни, как да им бъде създаден уют и топлина - всичко това можете да научите от предаването „Познати и непознати” в разговор с Рилка Иванова – директор на дома за деца, лишени от..

публикувано на 13.11.12 в 12:13

Агресивни ли са днешните момичета?

На този въпрос се опитаха да отговорят учениците от Професионална гимназия по химични и микробиологични технологии „Проф. Пенчо Райков”, София, които заедно със своята класна – Милена Мартинова, бяха наши гости. Поводът за срещата беше побоят, нанесен от..

публикувано на 24.10.12 в 13:28
Момент от откриването на изложбата на Иван Василчин в галерия „Жорж Папазов”, Пловдив.

Между черното и бялото

Между черното и бялото се люшка животът ... Има черни дни, има светли дни... Миналата седмица бе белязана от един от най-страшните атентати в най-новата българска история... Негови жертви станаха израелски туристи и един български гражданин – така се..

публикувано на 24.07.12 в 11:58
Уличен музикант в Пазарджик.

Ромско лято

Как ромите изкарват хляба си през лятото; какви планове правят за почивките, мислят ли и за зимата... Май всички това лято повече ще работим, отколкото ще почиваме... И всички май се замисляме отсега за зимата... Може би не сме чак толкова различни....

публикувано на 11.07.12 в 10:25

За саможертвата – с ярки букви

Януш Корчак е псевдоним на полския писател, педагог и педиатър Хенри Голдшмит. Роден е на 22 юли 1878 година. Той е човекът, който пръв въвежда термина „права на детето”. Загива в концлагера „Треблинка” през август 1942 г. заедно с 200 деца от едно..

публикувано на 05.07.12 в 10:44

Толерантността като процес

Изминаха четири години от първия гей парад... И сега какво? Има ли промени в нагласите на обществото към сексуално различните, има ли и промени в тях самите... Ако търсите отговори на тези въпроси, чуйте разговора с Владимир Георгиев – участник в първия и..

публикувано на 05.07.12 в 10:34